Největší i nejvzácnější. Takové orchideje kvetou v pražské botanické zahradě. Některé si můžete prohlédnout online

2. duben 2021

Ve volné přírodě u nás roste přes 60 druhů orchidejí. V pražské botanické zahradě jich najdete kolem 2300. Ta už nyní rozkvetla a hýří barvami.

„V našich sbírkách máme i skutečné unikáty – orchideje, kterých v přírodě zbývají poslední kusy nebo několik nově popsaných druhů. Pro všechny jejich obdivovatele pěstujeme také orchideje s miniaturními, nebo naopak obrovskými květy, zajímavým tvarem listů nebo pahlíz a s dalšími zvláštnostmi,“ uvádí ředitel zahrady Bohumil Černý.

Zahrada pěstuje například jednu z nejpřísněji chráněných orchidejí světa nazývanou Rothschildův pantofel. Neobvyklým druhem jsou orchideje rodu Chiloschista, které nevytváří žádné listy –  jejich funkci převzaly kořeny. Nezvyklý je také druh Dendrobium cucumerinum, který má pahlízy ve tvaru malých okurek.

Online výstava

Na sbírku orchidejí se návštěvníci každým rokem mohli podívat v tomto období, kdy botanická zahrada pořádala jejich výstavu. Ta se letos kvůli vládním opatřením přesunula do online prostoru. Pokud to situace dovolí, uskuteční se na podzim. „Návštěvníky ani letos nechceme ochudit o výstavu, zatím je plánována na září. Připravili jsme fotogalerii orchidejí, které v naší zahradě kvetou. A máme v plánu ještě jedno orchidejové překvapení, ale to zatím nebudu prozrazovat,“ doplňuje Bohumil Černý.

Orchidej Paphiopedilum rotschildianum, Rothschildův pantofel
Orchidej Orchis ustulata, vstavač osmahlý

autor: ech | zdroj: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio