Nejrychlejší hromadnou dopravu má Berlín a Paříž, Praha je šestá na světě

Městská hromadná doprava připadá cestujícím pomalá prakticky všude na světě. Přesto mezi jednotlivými metropolemi a velkými městy existují značné rozdíly, upozorňuje německá agentura DPA s odvoláním na velký průzkum dopravních expertů.

Znalci z turínské techniky posuzovali rychlost autobusů a příměstských vlaků a dospěli k jednoznačnému závěru – kdo chce být v cíli své cesty co nejdříve, měl by žít v Berlíně či Paříži.

Čtěte také

Čtěte také

Do výzkumu bylo zahrnuto 32 měst z Evropy, Severní Ameriky a Austrálie. V německé a francouzské metropoli lidé stráví v MHD podstatně kratší dobu než obyvatelé Spojených států či Austrálie. „Berlíňané a Pařížané budou v cíli o 20 procent rychleji než jiní,“ cituje DPA autory studie.

Na třetím místě byla Kodaň, následovaná Helsinkami, Aténami, Prahou, Londýnem a na osmém místě New Yorkem. Naopak nejhůře dopadli Washington, San Diego a Mexico City.

Sledovaných dvaatřicet měst bylo vybráno podle dostupnosti dat o hromadné dopravě a jízdních řádech, což je kritérium, které v dostatečné míře poskytovala jen některá. „V Jižní Americe, Africe a Asii se na internetu k jízdním řádům prakticky nedostanete,“ vysvětluje šéf výzkumu Indaco Biazzo.

Dopravní experti ale nechtěli pouze testovat rychlost cestování z bodu A do bodu B. Posuzovali také kvalitu propojení i to, s kolika lidmi se cestující může setkat během 45minutového putování městem. V tomto kritériu uspěla nejlépe Paříž, jejíž konektivita je na vysoké úrovni.

Experti rozdělili sledovaná města na malá šestiúhelníková políčka o straně dlouhé 200 metrů. Pak vypočítávali na tomto půdorysu průměrný čas cestování od šesté hodiny ranní do desáté večer. Předmětem zkoumání byly pouze oblasti, kde žijí lidé ve vzdálenosti 15 minut od stanic hromadné dopravy, uzavírá německá agentura DPA.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.