Nejistá budoucnost nádražní restaurace v Dejvicích. Konec nájemní smlouvy řeší soud

23. červen 2022 11:58

Oblíbená nádražní restaurace v pražských Dejvicích znovu bojuje o přežití. Už příští týden totiž končí provozovateli smlouva o pronájmu s majitelem budovy, kterým je Správa železnic. Na prodloužení se kvůli zvýšení nájemného zatím obě strany nedohodly, spor skončil u soudu. V Dejvické nádražce se točí pivo už od roku 1873.

Tomáš Brokeš pracuje na nádraží v Dejvicích už 30 let

„To by byla hrůza, to je nejlevnější a nejstarší hospoda,“ reaguje jeden ze stálých návštěvníků. A další se přidávají, někteří sem chodí desítky let a mají to tu prý rádi. Už třicet let na nádraží Praha Dejvice obsluhuje výčepní Tomáš Brokeš. Ani jemu se nelíbí, že by měla jedna z nejstarších nádražek v hlavním městě skončit.

„Doufám, že to dobře dopadne, sem chodí studenti, důchodci, zkrátka všichni. Byl jsem u doktorky a ona se mě ptala na zaměstnání. Řekl jsem, že dělám číšníka a ona říká: ,Vždyť já vás znám, v Dejvicích. My jsme tam chodili, když jsme byli na škole a teď se tam občas scházíme.‘ Znám tady devadesát procent lidí. Je to takové domácké,“ vysvětluje.

Čeká se na rozhodnutí soudu

Současný provozovatel uzavřel smlouvu, tehdy ještě s Českými drahami, před 15 lety. „Správa železnic se současným nájemcem vstoupila do jednání ohledně možnosti prodloužení nájemní smlouvy. Jednání však nedospěla k žádnému závěru. V současné době probíhá s nájemcem soudní spor o to, zda smlouva končí 30. června či nikoliv,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Do doby, než soud rozhodne, bude prý nájem pokračovat za stávajících podmínek. Správa železnic tvrdí, že restaurace ve stanici zůstane. Jak bude vypadat, to ale zatím neví. Jasněji bude až po rozhodnutí soudu.

Zahrádka restaurace na nádraží v Dejvicích
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy