Nechte se fascinovat vesmírem. Výstava ve Fotograf Gallery vám ukáže mnoho tváří astrofotografie

2. prosinec 2021

Rok 2021 zakončí Fotograf Gallery skupinovou výstavou mapující uměleckou fascinaci vesmírem. Kurátorka Hana Buddeus se v koncepci výstavy opírá o československé prostředí a umělce. V centru jejího zájmu jsou jak historické fotografie, tak současní tvůrci, kteří se s tématem vesmíru konfrontují.

Katarína Poliačiková, The Way Geologists Liberated in Time, She Thought, Astronomers are Freed by Space, 2013/2021, fotografická instalace, archivní digitální tisk

Výstava Československá astrofotografie obrací pozornost k samotnému pozorovateli. Spíš než jako prostor určený k dobývání, je vesmír výzvou k soustředění. „Když jsme přemýšleli o tom, jak vlastně nově tu koncepci pojmout, tak jsme dospěli k takové metafoře, která je spojena s fotografií a týká se zoomování. To znamená nějaké změny perspektivy našeho pohledu. A pomocí té změny perspektivy zjišťovat, jaká je ta naše pozice. Celkem logicky jsme dospěli k tomu nejvzdálenějšímu, což je ten vesmír, který nás zároveň nutí se znova dívat zpátky na nás a zjišťovat, jak my se na ten vesmír díváme,“ nastiňuje kurátorka.

Slovenská astronomická publikace z osmdesátých let byla například inspirací umělkyně Kataríny Poliačikové. Díky porovnání nedokonalých snímků z této knihy a identických pohledů z archivu NASA z roku 2013 tak ukazuje proměny naší perspektivy v čase.

Důležitou změnou je také to, že dříve bylo vyslání družice nebo rakety do vesmíru záležitostí států, dnes už jsou ve hře i soukromníci. „Zbyněk Baladrán ve svojí instalaci pracuje s tou představou nějaké privatizace vesmíru, které jsme možná svědky. Toho, že to začíná,“ dodává Hana Buddeus.

Výtvarník Richard Loskot se na výstavě prezentuje velkoformátovou instalací, která s fotografií zdánlivě nemá moc společného. „Ba naopak, dokonce s fotografií, která byla jako první na světě objevena britským astronomem Herschelem, někdy v roce 1850. Ta fotografie se jmenuje kyanotypie, u nás je spíš známá jako modrotisk. Herschel tím tehdy překopírovával mapu hvězdné oblohy.“

Richard Loskot vede i dílny pro děti, které jsou součástí doprovodného programu výstavy. Expozice nabídne i díla dalších umělců a jejich pohled na vztah člověka a vesmíru. Ve Fotograf Gallery bude Československá astrofotografie přístupná až do 22. ledna 2022.

Jiří Kruliš, Vladimír Remek, Hvězdné městečko, SSSR, 1978, zdigitalizované fotografie, ČTK
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio