Navrhuje stavebnice Lego. „Jsem zastydlé dítě, asi jsem nikdy nevyrostl,“ přiznává Milan Reindl

1. srpen 2021

„V devatenácti letech jsem se rozhodl, že budu rockovým muzikantem a fanynky mi budou mávat pod pódiem. To se samozřejmě nestalo. Takže o šest let později jsem si začal kupovat stavebnice,“ glosuje Milan Reindl, jak se stal designérem světové společnosti Lego. Do světa už poslal desítky svých návrhů pro Lego Technic. Místo fanynek se k němu dnes sbíhají spíš děti pro podpis. 

Poté, co Reindl oslovil společnost Lego s motivačním dopisem, se mu ale několik měsíců nikdo neozval. „Měli na mě veškeré kontakty a ani mi nenapsali, že nemají zájem. O to větší bylo překvapení, když se mi po půl roce ozvali,“ říká s tím, že se rozhodl společnosti se několikrát znovu připomenout.

Čtěte také

Místo toho mu ale firma poslala několik kostek, aby se takzvaně předvedl. „Stresovalo mě, že zásilka dva týdny čekala někde v Lipsku na dopravním uzlu a nehýbala se. Pak jsem měl asi šest sedm nocí z toho něco vymyslet,“ vzpomíná.

„Přišel mi traktor, bugina a kontejnerový sklápěč. A já z toho postavil něco, co hodně vzdáleně připomínalo Tatru 813 s nízkým podvalem a na tom byl monster truck,“ popisuje výběrové řízení do společnosti Lego Reindl.

Tehdy to ale nedopadlo, do firmy byl přijat až po dalším roce. Z českého učitele se tak stal designérem.

Ono se říká, že každý muž má v sobě dítě a liší se jen velikostí a cenou hraček.
Milan Reindl

„Já jsem asi nikdy nevyrostl. Pořád jsem zastydlé vnitřní dítě. Ono se říká, že každý muž má v sobě dítě a liší se jen velikostí a cenou hraček. Já si asi nahrazuju dnes to, že když jsem byl malý, tak nebyly peníze na ty dálkově ovládané věci,“ zamýšlí se Reindl.

V podcastu Hovory na dálku přidává radu. Pokud při složení třeba auta zbyde v krabici několik dílů Lega, není třeba panikařit.

„Pokud to nejsou žádné větší díly jako ozubená kola nebo nosné díly, tak se nemusíte bát. Pokud je to taková ta drobotina, tak té dáváme do krabic trochu navíc, aby se zamezilo chybě při vážení lehčích dílů,“ dodává Milan Reindl.

Nechybí mu profese učitele? Jak to funguje v dánském síle společnosti? Poslechněte si Hovory na dálku, ptá se Petr Vavrouška.

autoři: Petr Vavrouška , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.