Návrat do škol, otevřené zahrádky restaurací, povolené akce do 100 osob. Přečtěte si, co se v pondělí mění

11. květen 2020

Češi mohou od pondělí znovu jít ke kadeřníkovi, holiči, na kosmetiku a masáž. Podle rozhodnutí vlády se k 11. květnu otevírají také třeba všechny obchody v nákupních centrech kromě stravovacích zařízení, dále zahrádky restaurací, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. Nejvýše 100 lidí najednou bude moct navštívit kina a divadla. Žáci se mohou dobrovolně vrátit ke studiu ve skupinách po 15.

Akce do 100 osob

S účastí nepřevyšující 100 osob budou umožněna divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, cirkusy, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé.

S omezením na 100 účastníků budou možné také hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách, svatby nebo bohoslužby.

Restaurace v centru Kutné Hory se připravuje na obnovení provozu

Nákupní centra

Otevřou se všechny provozovny v nákupních centrech s výjimkou stravovacích služeb; provozovny nad 2500 metrů čtverečních, v nichž nebyl zakázán provoz, a provozovny stravovacích služeb s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek.

Upravují se pravidla pro prodej oděvů a obuvi. Zkoušení bude možné až po předchozí dezinfekci rukou zkoušející osobou. Při vrácení oděvů v rámci například reklamace se oděvy uloží po dobu 24 hodin odděleně od ostatního zboží a teprve poté je lze znovu nabízet zákazníkům.

Kadeřnictví a kosmetické služby

Za splnění zvláštních hygienických opatření mají otevřít holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby.

Zákazníky bude obsluhovat personál s dvojitou ochrannou obličeje. Před a po zahájení služby si bude muset dezinfikovat ruce, případně vyměnit rukavice. Platit bude povinný dvoumetrový odstup mezi zákazníky, a to i v čekací zóně. Preferována bude bezkontaktní platba za služby.

Ve vládním usnesení i na webu ministerstva zdravotnictví jsou uvedeny obecně masáže, navíc podologie, solária v přehledu chybí. Provoz není uveden ani mezi zakázanými a solária počítají s otevřením.

Čtěte také

Muzea a zahrady zámků

Zpřístupněna budou muzea, galerie, výstavní síně a další podobná zařízení, návštěvníkům se otevřou venkovní prostory zámků, hradů a skanzenů.

Venkovní sportování

Budou umožněny venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti. Může začít organizovaný trénink profesionálních i amatérských sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti s účastí nejvýše 100 osob.

Školy a střediska volného času

Do škol se mohou vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol pro účely přípravy na maturitní, závěrečné zkoušky a absolutorií – ve skupinách nejvýše 15 žáků.

Čtěte také

Ve stejných skupinách se mohou vrátit žáci 9. ročníků základních škol, ale výhradně pro účely přípravy na přijímací zkoušky, dále studenti všech ročníků vysokých škol (omezení počtu osob se nevztahuje praktickou výuku).

V maximálně patnáctičlenných skupinách bude možná výuka na základních uměleckých školách a jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky nebo v jednoletých kurzech cizích jazyků s denní výukou.

Dále budou moci fungovat střediska volného času, prezenční výuka ve školách při dětských domovech se školou, výchovných a diagnostických ústavech a ve školách při zdravotnickém zařízení.

Sociální služby

Otevřou se nízkoprahová zařízení pro děti a mládež a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v terénní formě, a to v přirozeném prostředí uživatelů za podmínek dodržování všech preventivních opatření.

V bezkontaktní formě budou moci v terénní formě fungovat sociálně aktivizační služby i pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

Otevírání hranic a mezinárodní doprava

Podle rozhodnutí vlády ze 4. května budou moci na území České republiky vstoupit občané zemí mimo Evropskou unii, kteří se prokážou negativním testem na koronavirus a jsou nezbytní kvůli sezonním pracím či zaměstnání v některých oborech.

Čtěte také

Na základě pondělního rozhodnutí vlády bude moci začít fungovat mezinárodní železniční a autobusová doprava. Uvolněna bude i letecká doprava. České aerolinie obnoví provoz na čtyřech linkách (do Paříže, Frankfurtu, Stockholmu a Amsterdamu) od 18. května.

Z autobusových dopravců jako první vypraví již 13. května první obnovené autobusové linky, které zřejmě povedou do Německa, společnost RegioJet. 

Pracovní povinnost studentů

Končí pracovní povinnost, kterou měli kvůli epidemii nového typu koronaviru uloženou studenti závěrečných ročníků zdravotnických oborů.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio