Nataša Burger: S češtinou jsem za roky v Praze srostla, mám ale pořád slovinské tělo

24. březen 2019

Herečka slovinského původu se poprvé do České republiky dostala se svým prvním mužem, tehdy studentem FAMU. Dnes je Praha jejím druhým domovem, hraje ve zdejších divadlech a nováčkem není ani před kamerou. Vidět jsme ji mohli třeba ve filmech Horem pádem, nebo Medvídek. V pořadu Až na dřeň mluvila Nataša Burger.

Hrát chtěla usměvavá herečka odjakživa. Vymýšlela své hry, tančila a zpívala. Dnes hraje například v Divadle na Jezerce, nebo v Divadle Kampa. Právě tam už dlouhá léta hraje své autorské představení Vlny. Vystupuje v ní sedm žen – všechny jsou součástí jedné ženy a všechny je hraje Nataša Burger. „Tu hru jsem si napsala, když mi bylo 39. Dnes je mi 51 a občas mám pocit, že hraji s jakýmsi pocitem melancholie nebo stáří. Ale mám tu hru pořád ráda. Ty postavy se vyvíjejí. Napsala jsem si zkrátka hru, která stárne se mnou,“ usmívá se herečka, která má za sebou těžké období. Před půlrokem jí totiž zemřel milovaný tatínek. „ Já jsem v době, kdy tatínek umíral, napsala text: Když tělo promluví. Právě psaní mě v poslední době začíná hodně naplňovat.“ Nataša Burger píše česky a s češtinou za roky v Praze srostla. Přesto, jak sama říká, má slovinské tělo a ve vypjatějších chvílích je jí bližší slovinština.

Při hraní miluje Nataša Burger emoce. „Jako herečka buď jsem, nebo nejsem. Já vlastně neumím nic zahrát, já musím věci prožívat.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu a podívat se můžete i na videozáznam z natáčení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.