Národní technické muzeum rozbaluje poslední balíček archiválií

16. srpen 2011

Je to 9 let, co záplavy v Praze z velké části zlikvidovaly archiv v Invalidovně. Dnes se pracovníci Národního technického muzea vypořádají s posledními následky z té doby a rozbalí poslední zamrazený balíček archiválií z povodní v srpnu 2002. Tato unikátní metoda spolu s vysoušením dramaticky snížila škody, které se tehdy zdály nevratné.

Balík rozebere k vysušení generální ředitel muzea Karel Ksandr. Ani on ještě veví, co v balíčku je.

„Ten balíček je zamrazen a začne se vysoušet. Tak jak se pracovalo před devíti lety na Invalidovně, kdy bylo zcela nezbytné rychle tyto archiválie zachránit před jejich biologickým zničením zamrazením, tak vlastně nebylo možné všechno přesně identifikovat,“ uvedl Karel Ksandr.

Dodal, že obsah balíčku bude pro pracovníky Národního technického muzea jistě velkým a zajímavým překvapením.

Povodně 2002

V době záplav vystoupila voda v barokní budově Invalidovny do výšky tří metrů. Místnosti byly zaplavené po tři dny a kalná voda poničila stovky tisíc dokumentů.

Odborníci pak přistoupili k převozu materiálů do mrazíren, k jejich postupnému zamražení a následnému rozmražení a vysušení. Dokumenty se ale do Invalidovny už nevrátily, protože muzeum mezitím vrátilo budovu Invalidovny armádě.

Povodněmi byly zasaženy zejména Archiv architektury a Archiv pro dějiny techniky. Jedná se o zařízení světového významu.

První zmíněný tvoří hlavně pozůstalosti a osobní archivy význačných českých architektů od poloviny 19. století do současnosti. Druhý archiv obsahuje osobní pozůstalosti významných vědců, inženýrů, techniků a průmyslníků, v menším množství registratury průmyslových podniků, institucí a spolků.

Časové rozpětí fondů je od 18. do 20. století.

Dosušeno!

Zároveň se dnes veřejnosti otevírá v Malé galerii Národního technického muzea speciální výstava s názvem ‚Dosušeno!‘, která dokumentuje záchranu dokumentů a modelů. Návštěvníci se zde dozvědí, co se od roku 2002 dělo se zmraženým sbírkami.

autoři: lej , nib , eve , Marína Dvořáková
Spustit audio