Národní muzeum prodlouží výstavu Sluneční králové do 6. června

21. leden 2021

Unikátní výstava Sluneční králové bude v Národním muzeu do 6. června, Egypt povolil prodloužení. Sbírka archeologických vykopávek ze starověkého Egypta měla být v historické budově do 7. února. Začala 31. srpna, ale kvůli nákaze nemocí COVID-19 je od prosince uzavřená.

I tak si výstavu stihlo prohlédnout 35 tisíc platících návštěvníků, uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„My jsme samozřejmě během jejího uzavření nezaháleli, bylo nám líto, že největší a možná nejvýznamnější výstavu Národního muzea za posledních několik desítek let, už další lidé neuvidí, tak jsme vyjednávali. Expozice sice obsahuje exponáty z Česka a Německa, ale ty nejzásadnější pocházejí z Egypta, proto bylo klíčové rozhodnutí právě egyptské strany.“

Svou roli tu sehrál i fakt, že pandemická situace je na celém světě stejná a zasaženy jsou i další země, vysvětluje dál.

„Myslím, že Sluneční králové jsou momentálně jediná velká zahraniční výstava egyptských dějin. Zástupci Egyptského muzea byli zvyklí na to, že těch projektů mívali po světě víc, teď ani oni nemohou nic takového pořádat.“

Náklady na expozici se navýší

V několika sálech muzea jsou tři stovky exponátů. Třetina předmětů neopustila hranice Egypta, mnohé z nich ještě ani vystavovány nebyly, protože původně zůstaly uschovány v depozitářích v Káhiře a plánovalo se jejich vystavení až v nově budovaném muzeu.

Expozice Sluneční králové v Národním muzeu

„Pokud se nemýlím, tak ani toto nebude otevřené v původním plánu, tak je možná logické, že ty exponáty kolegové z Egypta nechali prostě ještě na nějaký čas v Praze,“ uvažuje Lukeš.

Sluneční králové představují vykopávky, které v lokalitě Abusír prováděli čeští archeologové od padesátých let minulého století.

Výstava byla původně pojištěna na skoro jednu miliardu korun, kvůli prodloužené zápůjčce se náklady na expozici navýší.

„Museli jsme doplnit pojistné smlouvy, projít kolečkem administrativy a uvědomujeme si, že náklady na výstavu budou vyšší, než jsme původně očekávali. A nejde jen o tu pojistku, u výstavy musí být také egyptský kurátor, který někde musí bydlet, střídá se s kolegy, takže cestuje a má výlohy. I to jsou náklady navíc. Jenomže lidé si na výstavu lístky platí a věříme tomu, že díky velkému zájmu, ty vyšší náklady ze vstupného snížíme,“ shrnuje ředitel Lukeš.

Expozice získala v polovině prosince výjimku od ministerstva kultury a mohla zůstat otevřená, i když ostatní muzea a galerie musela kvůli vládním opatřením zavřít. Po deseti dnech i tato výstavu musela přerušit provoz. Podle Lukeše výjimka už platná není a ještě neví, jestli o další požádá.

autoři: ela , jp
Spustit audio