Národní muzeum dnes pořádá festival flašinetářů

14. srpen 2018

Víc než dvě desítky flašinetářů dnes vystoupí na několika místech v Praze. Národní muzeum pořádá při příležitosti 200 let od svého založení jednodenní festival těchto pouličních umělců. Celkem se konají tři koncerty.  

Zvuky hracích strojků se rozezní v 10 hodin v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. „Tam si flašinetáři připravili spíš takové sakrálnější kousky,“ uvedla mluvčí Českého muzea hudby Kamila Marešová. Další se koná ve 14 hodin na Kampě u Karlova mostu, kde si kolemjdoucí můžou vyslechnout improvizované hraní doprovázené živým zpěvem.  Festival ukončí v 19 hodin v Českém muzeu hudby koncert kolovrátků a výjimečného hudebního nástroje, takzvané pianoly. Zazní tam skladby jako Non, je ne regrette rien od Edith Piaf nebo Halelujah od Leonarda Cohena.

Po koncertě v muzeu hudby se návštěvníci mohou zblízka podívat na různé druhy flašinetů, zeptat se jejich hráčů na cokoliv, co je k tomuto pozoruhodnému nástroji zajímá, a hru na flašinet si i sami vyzkoušet. Vstup je zdarma na všechny koncerty, do Českého muzea hudby, které je součástí Národního muzea, je vstup volný celý den. 

autoři: Barbora Kebzová , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio