Národní knihovna plánuje na čas uzavřít sbírky. Proti jsou vědci i studenti

6. leden 2016

Národní knihovna omezí na tři roky kvůli rekonstrukci své služby. Nejhorší scénáře počítají s tím, že se čtenáři nedostanou po celý příští rok až k 80 procentům sbírek. To se ale nelíbí akademikům a studentům.

„Není možné, aby nejdůležitější vědecká knihovna v republice zavřela v nejhorším případě až na tři roky. To je jako kdybyste řekli, že vyhodíte do vzduchu dálnici Praha-Brno,“ reaguje na zprávu Národní knihovny ředitel Ústavu pro českou literaturu Pavel Janáček.

Vedení první knihovny v zemi se ale hájí, že přístup k fondům, který vědci ke své práci potřebují, možný bude.

Náměstek pro knihovní fondy Hanuš Hemola upozorňuje, že se ke sbírkám mohou zájemci dostat v depozitářích v Hostivaři. Nejzásadnější sbírky jsou podle něj v digitální podobě.

„My samozřejmě disponujeme velkou částí, která je v digitální podobě. Primárním úkolem Národní knihovny je zpřístupňovat národní literaturu. A my celou sbírku 19., 20. století až do současnosti budeme zpřístupňovat.“

Akademici se přesto domnívají, že budou mít tři roky zhoršené podmínky pro svou práci, protože i zápůjčky v Hostivaři mají své omezení.

„Například fond 19. století se má v Hostivaři zpřístupňovat, pokud žadatel dokáže, že kniha není v žádné jiné knihovně v České republice,“ podotýká Janáček.

Národní knihovna plánuje oslovit jiné knihovny, kulturní instituce i ministerstvo kultury a dál hledá řešení, jak neuzavírat své sbírky.

„To je první informace, kterou jsme vypustili. Jsme připraveni oslovit hnízda našich potenciálních uživatelů zejména proto, abychom podchytili momentálně řešené projekty,“ dodává Hemola.

K prvním omezením dojde už letos v létě.

autor: ela
Spustit audio