Národní galerie Praha v pátek zahajuje sezónu 2020. Velkolepě!

6. březen 2020

Národní galerie Praha startuje letošní výstavní sezónu se jmény Gebauer, Kolíbal, Poe. Důkladně se bude věnovat tématu pražské architektury ovlivněné brutalismem, která aktuálně vzbuzuje nadšení architektů a ocenění odborníků, stejně tak jako emoce u široké veřejnosti.

Stanislav Kolíbal, Bývalé nejisté tušené

Čtyři výstavy ve Veletržním paláci jsou veřejnosti otevřeny od pátku 6. března. Na Rádiu DAB Praha si jednotlivé expozice představíme postupně.

Velkou osobností, která dlouhé roky ovlivňovala a stále ovlivňuje veřejný prostor, je Stanislav Kolíbal, český sochař a výtvarník, který se řadí k významným představitelům českého minimalismu a abstraktního geometrického umění.

Stanislav Kolíbal, Bývalé nejisté tušené

Praha otevírá výstavu Ozvěny Benátského bienále: Stanislav Kolíbal. Ta byla pod názvem Bývalé Nejisté Tušené prvně představena v rámci Českého a Slovenského pavilonu na 58. ročníku mezinárodního bienále v Benátkách v květnu 2019. V roce 1925, kdy se Stanislav Kolíbal narodil, začala stavba Veletržního paláce v Praze a zároveň i československého pavilonu v Benátkách. Jak název současné výstavy napovídá, nejedná se o reprízu, ale spíše o přehodnocení jejích ozvěn z enigmatického italského města v české metropoli. Instalace v interiéru Veletržního paláce opisujícím velikost benátského pavilonu byla původně koncipovaná v reakci na architekturu budovy včetně nového díla inspirovaného jeho fasádou. Malou dvoranu oživí jasné nástěnné kresby, jež vycházejí z rozměrů budovy, zatímco jedna z Kolíbalových konstruktivistických soch z 90. let ve formě modelu jeho Stavby zdůrazňuje umělcovo důležité propojení malby, kresby, sochy a architektury. Návštěvníci Národní galerie Praha získají nový pohled na umělcovu hlubokou vizi.

Stanislav Kolíbal, Bývalé nejisté tušené
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.