Napište dopisy svým rodičům, vyzývá Lenka Nová

19. duben 2020

Zpěvačka se sametovým hlasem se narodila v Brně a léta působila s kapelou Laura a její tygři. Dnes vystupuje sólově a spolupracuje třeba s textařem Michalem Horáčkem či klavíristou Petrem Maláskem. Lenka Nová v pořadu Až na dřeň mluvila nejen o svém nejnovějším albu Dopisy.

„Minulé album Čtyřicítka bylo tematické a to se mi moc líbilo. Chtěla jsem i svému novému albu dát nějaké téma. Pak jsem jednou slyšela v autě pána, který volal do rádia, aby poslal své partnerce písničku jako omluvu, a to mně přivedlo na myšlenku postavit nové album na dopisech,“ vysvětluje zpěvačka.

Lenka Nová proto oslovila své fanoušky, aby jí poslali svou soukromou korespondenci. „Jsem jim strašně vděčná, že mě pustili do svých životů. Dopisů přišlo kolem stovky, týkaly se smrti, lásky, trápení a byly všechny nesmírně niterné. Jeden z dopisů, který mi přišel, pisatelka adresovala své mamince a byl tak nádherný, že mě to doteď dojímá. Myslím, že kdyby teď lidé napsali podobně krásné dopisy svým rodičům, kteří jsou mnohdy izolovaní od okolního světa, moc by jim tím pomohli.“ Na albu Dopisy je deset písní, které vycházejí právě z těchto dopisů. „Nejvíc „můj“ je text písně Spolu, která je o nenaplněném vztahu, milenecké lásce, který vychází z mého vlastního zážitku, z mého vlastního dopisu,“ prozradila Lenka Nová.

Za album Čtyřicítka byla Lenka nová nominována v cenách Anděl na zpěvačku roku. „S přibývajícím věkem mám očekávání stále menší. Největší očekávání jsem měla do třiceti let, kdy toho moc nepřicházelo a teď, paradoxně, když skoro nic neočekávám, toho přichází o to víc,“ dodává zpěvačka, která podle svých slov miluje především chvíle, kdy nové písně vznikají. Mimochodem, napadlo by vás, že takzvané demáče zpívá doma ve skříni? „Dodnes mám na některých kabátech přikolíčkované texty z předchozích alb,“ směje se Lenka Nová.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na audioportále mujRozhlas

Spustit audio