Napadenému psychiatru lékaři přišili ruku

16. květen 2003

Deset hodin operovali lékaři psychiatra, kterého včera těžce zranil jeho pacient. Specialisté Karlu Hynkovi zachránili ruku, kterou mu jeho pacient v podstatě amputoval mačetou. Psychiatr má proseknuté čelo až do mozku a úlomky zasahují zřejmě do mozkové tkáně.

Podle šéfky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíkové ho v nejbližší době čeká neurochirurgická operace. Pacient dostal několik krevních transfúzí a mozek mu byl vyšetřen na počítačovém tomografu. V současnosti ho začali lékaři zvolna probouzet z umělého spánku.

Aktuální stav pacienta Českému rozhlasu popisal primář neurochirurgické kliniky Ladislav Houšťava: "Je ztlumený na našem ARO a je v jakémsi arteficálním bezvědomí, protože je po náročné mnohahodinové operaci, kdy ztratil mnoho krve. To zranění na hlavě vypadá tak, že má mnohačetné sečné rány, kdy jedna nebo více z nich prorazila lebku a úlomek kosti je vražen až k pleně, která obaluje mozek."

Psychiatra ve čtvrtek napadl útočník přímo v jeho ordinaci v Krkonošské ulici v Praze. "Útok vedl s tak velkou intenzitou, že lékaři způsobil poměrně těžká sečná zranění hlavy a rukou provázená velkou ztrátou krve. Naši lékaři našli zraněného psychiatra doslova v tratolišti krve," řekl tehdy Českému rozhlasu mluvčí záchranné služby Marek Uhlíř. Záchranka podle jeho slov převezla napadeného muže do vinohradské nemocnice ve velmi vážném stavu.

autoři: mkp , nah
Spustit audio