Náměstí Jiřího z Poděbrad čeká kompletní revitalizace. Mělo by být celé bezbariérové, dodává starosta Prahy 3

Hostem pořadu K věci byl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček zvolený za TOP 09 a STAN. Štěpánka Duchková se ho ptala na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad a také na výsledky kampaně Žižkov není Šiškov.

Městská část už dlouho připravuje projekt revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad, nyní získala stavební povolení a podařilo se jí podepsat s magistrátem memorandum o spolupráci na obnově tohoto náměstí. „My jsme v podstatě magistrátu předali sedm kilo projektové dokumentace a všechna povolení. Teď ta investice bude v režii hlavního města, což je pro Prahu 3 super zpráva,“ doplňuje Jiří Ptáček.

Náměstí Jiřího z Poděbrad, návrh revitalizace náměstí, MCA atelier, a návrh rekonstrukce Vinohradské třídy, KVP IPR

Práce by měly začít v druhé polovině roku 2022, dojde ke kompletní výměně povrchů, instalaci závlahového systému, změní se umístění farmářského tržiště a opravy se dočká také fontána. Novou podobu získá dětské hřiště i vstupy do metra. Celé náměstí se srovná do jedné roviny.

„To náměstí by mělo být celé bezbariérové. Mimochodem ta stavební činnost, která už na náměstí Jiřího z Poděbrad probíhá, to je výstavba výtahu do metra. To znamená, že Praha 3 získá první bezbariérovou stanici metra,“ dodává starosta.

Čtěte také

Žižkov není Šiškov ani popelníček

Dlouhodobá kampaň Prahy 3 se snaží upozorňovat na nežádoucí znečištění, velkým problémem jsou psí exkrementy a moč. „Kolegové, kteří mají na starosti třeba veřejné osvětlení nebo údržbu zábradlí, běžně pracují s pojmem, že ta lampa byla učůraná. Ta moč skutečně funguje takovým způsobem, že rychlost reznutí je výrazně rychlejší.“

Praha 3 také na svém území instalovala popelníky na cigaretové nedopalky, které vypadají jako velká cigareta. Inspirací jim byl design popelníků ve Vídni. Snahu o motivaci občanů k udržování svého okolí doplňuje i zvýšená četnost úklidu ze strany městské části.

Co občany Prahy 3 nejvíce trápí? A s čím se na starostu nejčastěji obracejí? Poslechněte si v rozhovoru Štěpánky Duchkové.