Náměstek primátora Prahy Hlubuček má koronavirus. Vedení města musí do karantény

17. červen 2020

Náměstek primátora Prahy Petr Hlubuček (STAN) je pozitivní na nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Nyní je izolován a na pozorování. V pondělí si naměřil zvýšenou teplotu 37,8 stupně a následně vyhledal lékaře a šel na testy. Hygiena bude kontaktovat všechny, kteří se s ním setkali. Hlubuček potvrdil informaci v úterý večer na svém facebookovém profilu. Hlubuček se v pondělí účastnil několikahodinového jednání městské rady.

Vedení města podle informací agentury ČTK řeší, že by ve středu měli jít všichni na testy. Magistrát v tiskové zprávě uvedl, že další kroky budou na rozhodnutí hygieniků. Vedení města následně rozhodne o osudu jednání zastupitelů naplánovaném na čtvrtek. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se nyní prověřuje možnost organizace čtvrtečního zastupitelstva online.

„Rady jsme dělali v průběhu nouzového stavu on-line, ale bohužel po jeho ukončení si vynutili koaliční partneři opět osobní účast na jednání. Proto teď jdeme všichni do karantény. Prověřujeme nyní možnost organizace online celého čtvrtečního zastupitelstva, což je však podstatně složitější než online jednání rady. Je tam navíc jmenovité hlasování, přenos videa pro veřejnost, možná vystoupení občanů a další specifika,“ uvedl primátor.

Hlubuček uvedl, že se v pondělí během dne přestal cítit dobře. „Večer jsem si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Protože jsem se chtěl zachovat správně, zrušil jsem v úterý pro jistotu svůj program, zůstal doma a nechal se testovat. Mé obavy se bohužel naplnily, před malou chvílí mi byl potvrzen pozitivní test na covid-19,“ napsal Hlubuček na sociálních sítích v úterý večer.

Uvedl rovněž, že bude izolován, pozorován a testován tak dlouho, jak to bude situace vyžadovat. „Zároveň budou kontaktováni všichni, se kterými jsem přišel do styku. Informace o pozitivním testu je pro mě nová, nezbývá než řešit, co přijde den za dnem,“ dodal.

Hlubuček je zastupitelem hlavního města Prahy a náměstkem pro životní prostředí. Deset let je starostou městské části Praha Lysolaje.

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl na čas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesátka lidí byla v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

V Praze bylo od začátku března do dnešních 18.00 zjištěno 2231 případů koronaviru. Podle údajů pražské hygienické stanice od pondělí přibylo devět nových případů. Praha je nemocí covid-19 v Česku nejvíce zasažená.

Na 100 tisíc obyvatel připadá v hlavním městě více než 176 nakažených, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Z nemoci covid-19 se dosud v metropoli vyléčilo 1449 lidí, s nákazou zemřelo 92 lidí. V celém Česku bylo od začátku epidemie potvrzeno 10 095 případů.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio