Hosté spojující obě země i připomínka vstupu do EU. Poslechněte si moravsko-slovenský speciál ze Skalice

Je tu další moravsko-slovenský rozhlasový speciál. Unikátním společným vysíláním z místa spojujícího obě země připomeneme i 20 let od vstupu do Evropské unie.

Ke společnému vysílání se v úterý 30. dubna (tedy 30. apríla) spojil Český rozhlas Brno, Český rozhlas Zlín a Slovenský rozhlas – Rádio Regina Západ. Mezi 9. a 12. hodinou jsme vysílali z města Skalica, jen pár set metrů od levého břehu řeky Moravy. Zánik Československa lidské osudy nerozdělil. A Evropská unie je pak mohla ještě upevnit.

Čtěte také

„Vybrali jsme stylově i budovu. Vysílat budeme ze stavby navržené člověkem, který zanechal mimořádná díla v obou zemích. Ze Spolkového domu ve Skalici, jehož tvůrcem je architekt Dušan Samo Jurkovič,“ dodává intendantka vysílání Rádia Regina Západ Norika Turancová.

Za mikrofony přímého přenosu spolu usedli Jarka Vykoupilová a Martin Jurčo, kteří společně provázeli už v říjnu 2023 unikátním vysíláním k výročí vzniku Československa. Opět ukáží, jak libozvučně zní kombinace obou jazyků. To vše doplněné stylovým výběrem česko-slovenské hudby.

Vzpomínky Božidary Turzonovové na Vladimíra Menšíka

Čtěte také

Do vysílání zamířila řada hostů. Zástupci Skalice přiblížili, jak se město proměnilo po vstupu do EU, etnomuzikolog Peter Michalovič prozradil, jak je možné, že tamní učitelé hudby přicházejí do města právě z Moravy. Dozvíte se, proč skaličtí sokolové míří na slety do Prahy. Osudy Dušana Samo Jurkoviče přiblížila Viera Drahošová, ředitelka jeho muzea.

A připravili jsme i speciální lahůdku – vzpomínky herečky Božidary Turzonovové, která prozradila zákulisí svých natáčení s ivančickým rodákem Vladimírem Menšíkem.

A speciální náplň dostane i večerní pořad Na pěknú notečku. Výběr současných nahrávek slovenských a moravských dechových kapel připraví Barbora Turčanová a slovenská redaktorka Rádia Regina Západ Mirka Záhumenská.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.