Nakladatelství Argo oslaví 100 let Čapkova R.U.R komiksem a výběrem sci-fi povídek

31. červenec 2020

Koronavirová krize silně zasáhla knižní trh, knihkupectví byla dlouho zavřená, internetový prodej s asi 20 procenty tržeb je jen slabou alternativou.

Ani po otevření se situace moc nezlepšila, lidé nakupují výrazně méně. Nakladatelství se musela přizpůsobit novým podmínkám, například Argo snížilo počet výtisků, dolů šly i náklady na tisk. Vzniká tak více paperbacků, tedy knih s levnější měkkou vazbou. Ohledně vydávání nových knih se ale na Žižkově drží původních plánů.

„My jsme se rozhodli žádný z titulů neskrečovat a připravit je k vydání, i když třeba v tom omezeném nákladu. Nejbližší novinkou je Ohňostrojení Roberta Fulghuma, populárního amerického spisovatele, který si velmi oblíbil Českou republiku. Tato kniha krátkých příběhů ze života je znovu věnovaná českému publiku,“ uvádí redaktor a překladatel Richard Klíčník.

Dále se mohou čtenáři těšit například na knihy od Zbigniewa Czendlika nebo Madeleine Albrightové. Speciální publikace pak Argo připravilo ke stému výročí dramatu Karla Čapka R.U.R. Letos je to tedy 100 let, co se poprvé v literatuře objevilo slovo robot.

„Jako poctu Karlu Čapkovi připravujeme komiksovou adaptaci R.U.R v podání Kateřiny Čupové. Zájem o vydání projevila i vydavatelství ve Francii a ve Španělsku. Dalším počinem je povídková antologie Robot 100, kde budou pojítkem právě Rossumovi roboti. Vedle nejlepších českých autorů fantastiky svoji účast přislíbil také slavný britský autor Ben Aaronovitch, z čehož máme samozřejmě velkou radost,“ usmívá se Richard Klíčník.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.