Nadávkami a tlačenicí skončilo vydávání seznamů agentů StB

24. březen 2003

Nadávkami, výhrůžkami a tlačenicí skončilo dnes vydávání posledních 300 kusů oficiálních seznamů agentů komunistické Státní bezpečnosti, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo vnitra. Po rozebrání posledního výtisku se totiž takovým způsobem dožadovala dalších seznamů asi stovka lidí, na které se již nedostalo. Nakonec si nespokojenci alespoň vymohli sepsání pořadníku na případné dotisky.

Vlna nevole provázela dnešní čekání na výtisky již od začátku. Lidé, kteří přišli před budovu ministerstva v Praze 10 v poledne, nechápali, že si už od rána mohli chodit pro pořadová čísla na seznamy. Nechtěli tak ty, kteří pořadová čísla měli, před sebe vpouštět. Další komplikaci způsobila skutečnost, že na několik desítek výtisků měli nárok i lidé, kteří byli neúspěšní při pátečním čekání na výtisky před hlavní budovou ministerstva na Letné a měli zase pořadová čísla s jinou barvou.

Asi desítka příslušníků městské policie pak jen s problémy uzavřela budovu, kam se i po rozebrání výtisků ještě několik desítek minut snažil dostat rozvášněný dav. "Horší než zvěř," komentovali vypjaté scény kolemjdoucí i zaměstnanci ministerstva, kteří se nemohli skrz dav dostat dovnitř ani ven z budovy.

Oficiální seznamy agentů komunistické StB, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo vnitra, vyšly nákladem 3000 výtisků. Od čtvrtka si je zájemci mohli vyzvednout v šesti objektech ministerstva vnitra, ve čtyřech pražských a dále v archivech vnitra v Pardubicích a v Kanicích u Brna. Seznamy jsou i na internetových stránkách ministerstva, od čtvrtka však byly kvůli velké návštěvnosti těchto stránek několikrát nedostupné.

Spustit audio