Na Xaverov se nic nenašlo

20. září 2004

Policie nenašla nic, co by nasvědčovalo korupci ve fotbalovém klubu Xaverov, který letos sestoupil z druhé do třetí ligy. "Případ byl odložen, spis posíláme k dohledu na městské státní zastupitelství," řekla dnes státní zástupkyně Eva Vycpálková.

Policie se na Xaverov zaměřila spolu s dalšími kluby poté, co rozdala obvinění z korupce za zápasy prvoligového uherskohradišťského Synotu, nyní FC Slovácko. Následovala stíhání za zápasy prvoligových Viktorie Žižkov a Opavy a druholigových Vítkovic. Vyšetřování v pražském Xaverově vyvolala podle dřívějšího vyjádření Vycpálkové podezřelá platba, která mohla být úplatkem. "Ukázalo se ale, že o úplatek nešlo, platba byla za nějakou činnost a byla oprávněná," uvedla žalobkyně.

Vedení xaverovského klubu již dříve v médiích zveřejnilo informaci, že šlo o vyplacení řádné odměny. Ta rozhodčím náleží za řízení zápasů na základě svazových norem. Podle státní zástupkyně byla podezření ohledně Xaverova od počátku velmi mlhavá. "Prověřit se musela, ale zveřejnění informací o vyšetřování klub poškodila," řekla státní zástupkyně. Klub podle ní může mít nyní problémy s dotacemi a sponzory. "Příjemné není ani pokřikování diváků při utkání 'kolik jste zase za to dali'," dodala Vycpálková. Vyšetřování korupce v českém fotbalu zasáhlo celkem deset klubů. Státní zastupitelství prošetřují prvoligové celky Slovácko, Teplice, Spartu, Jablonec, Liberec a Opavu, druholigové Žižkov, Most, Xaverov a třetiligový HFK Olomouc. Obvinění dosud padla za prvoligové zápasy Slovácka, Viktorie a Opavy a druholigových Vítkovic. ČMFS potrestal za uplácení rozhodčích Slovácko a Viktorku - po skončení tohoto ročníku první, respektive druhé ligy jim odebere 12 bodů.

Spustit audio