Na Výstavišti vyrostl tramvajový přístřešek budoucnosti. 3D tisk jednotlivých dílů trval jen 36 hodin

13. září 2022 09:20

Přístřešek najdete v nástupní zastávce tramvajové linky č. 12 v nejstarší trvalé pražské smyčce Výstaviště. Výroba jednotlivých dílů přístřešku trvala pouze 36 hodin a probíhala v dílnách společnosti So Concrete v Praze 7. Přístřešek má rozměry 2,5 x 8 metrů, výšku 3 metry, hmotnost 2 tuny. Součástí je také lavička vyrobená a LCD informační panel.

Unikátní přístřešek je složen z několika konstrukčních segmentů, na jejich výrobu byly použity různé druhy betonu a různé přístupy 3D tisku. Střecha a lavička pro cestující jsou vyrobeny pomocí robotického 3D tisku.

Typ betonu výrobce zvolil podle funkce a zatížení dané části. Např. pro sedací plochu lavičky nebyla použita rozptýlená výztuž z ocelových drátků, oproti střeše, která tuto výztuž obsahuje. Při výrobě hlavic sloupů robot vyfrézoval a vytiskl formy, do kterých byly následně z betonu odlity finální hlavice.

Konstrukce přístřešku využívá přírodní principy rozkládání vnitřních sil, tedy tlaků a tahů. Díky tomu je výsledný design nejen jedinečný, ale především maximálně efektivní. Oproti běžným technologiím tento přístup s minimálním podílem lidské práce ušetří až 60 procent materiálu.

Fyzikální a technické vlastnosti ultra-vysokopevnostního betonu umožňují vyrábět takto subtilní samonosné konstrukce za použití minimálního množství ocele. Robotický 3D tisk přináší možnost vyrábět na klíč takto komplexní tvary v extrémně krátkém čase bez nutnosti používat formy či bednění. Z hlediska ekonomického i udržitelnosti lze proto o robotickém 3D tisku vysokopevnostního betonu uvažovat jako o technologii budoucnosti.

zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio

Související