Na výstavě jehličnanů uvidíte nejmenší, největší a nejtěžší šišku na světě, zve šéf trojské botanické zahrady

Jak ovlivní chod zahrady koronavirová opatření? Jaký akce musely být zrušené? A co nového čeká pražskou botanickou zahradu? Na to odpovídal její ředitel Bohumil Černý.

Kvůli koronavirovým opatřením musela pražská botanická zahrada zrušit vinobraní sv. Kláry. „Je ale naprosto úžasné si v tomto ročním období posedět na vinici sv. Kláry, ochutnat naše novinky, z nichž bych vybral červené víno Rulandské modré, které se velmi podařilo. Pro návštěvníky jsme si připravili akci takzvaného Nedělního sklepa, kdy mohou přijít si sklep prohlédnout,“ zve Bohumil Černý.

Blahočet, damaroň nebo nohoplod. To jsou jména některých jehličnanů na výstavě, která v botanické probíhala celé léto. Byla ale natolik úspěšná, že je prodloužená. „Návštěvníci se u nás mohou podívat na nejmenší nebo největší šišky na světě. Nejmenší má asi 3 mm a největší má kolem 40 cm, je to Borovice Lambertova.“ V expozici můžete vidět i nejtěžší šišku na světě, která váží 1,5 kg.

Chystá se i nová výstava bonsají. „Budeme je svážet z Německa a Maďarska. Budou tam i naše. Některé můžou mít stáří až 100 let. K vidění by mělo být přes 80 bonsají. Je to přímo pod otevřeným nebem a v Japonské zahradě jsou k dispozici k prohlédnutí.“

„Bohužel v letošním roce nám dvě bonsaje ukradli z naší stálé expozice. Policie viníky během pár hodin dopadla. Ono je to dost podezřelé, když někdo vláčí strom v misce. Škoda na každé z nich byla 200 tisíc. Jsou nevratně zničené,“ dodává šéf botanické.

Poslechněte si celý rozhovor na audioportále mujRohlas.

autoři: Štěpánka Duchková , jp