Na Velikonoční pondělí budou velké prodejny potravin zavřené. A to navzdory výjimce ze zákona

9. duben 2020 14:25

Velké obchody s potravinami budou na Velikonoční pondělí zavřené. A to i přesto, že při nouzovém stavu zákaz prodeje o svátcích neplatí. Obchodníci chtějí, aby si jejich zaměstnanci odpočinuli.

„Už pominuly ty obrovské masivní nákupy, které byly před měsícem. Zároveň směny v obchodech se plánují zhruba měsíc dopředu, takže i zaměstnanci počítali s tím, že budou mít na Velikonoční pondělí volno. A nevidíme jediný důvod, proč to na poslední chvíli měnit. Myslíme si, že je dobře, aby si všichni na Velikonoční pondělí odpočinuli,“ řekl Radiožurnálu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

To na Velký pátek si zákazníci běžně nakoupí. Všechny velké prodejny zůstávají otevřené.

Vláda přitom od čtvrtka umožnila otevřít hobbymarkety, prodejny stavebnin, železářství a obchody a opravny jízdních kol. Po pondělním zasedání vlády to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Ve všech otevřených provozovnách musí lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. „Všichni zákazníci budou od čtvrtka muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky,“ uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu.

autor: bkl | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio