Na Václavském náměstí si můžete nechat zkontrolovat znaménka. Stan proti melanomu připomíná důležitost prevence

16. květen 2022

Nadměrné slunění bez ochranného krému, spálení kůže i světlý typ pokožky - to můžou být příčiny vzniku melanomu. Tedy nejčastějšího a nejzávažnějšího druhu rakoviny kůže. V Česku každoročně na toto onemocnění zemře kolem 400 lidí. Dnes a zítra si můžete znaménka na těle nechat zdarma vyšetřit ve Stanu proti melanomu na pražském Václavském náměstí. Právě pravidelnou kontrolou se dá nádoru předcházet.

„V roce 2020 jsem si všimla nově vzniklého znaménka, které mi prostě vadilo, obtěžovalo, trochu svědilo. Prostě jsem z něj neměla dobrý pocit.“ Dnes osmatřicetiletá Petra z Pardubic si neobvyklého znaménka na kůži všimla v březnu na začátku koronavirové epidemie. Na kožní klinice ji objednali až na červen. Vyšetření ale podle ní nebylo důkladné, na podzim si proto nechala znaménko odstranit v jiném zařízení. A tam se ukázalo, že jde o melanom. „Kde byl maligní melanom 6 milimetrů do hloubky, většinou je to kolem milimetru,“ dodává Petra.

Stan proti melanomu na Václavském náměstí

Melanom přitom patří mezi nádory, kterým jde předcházet pravidelnou prevencí. Právě tu ale zabrzdila koronavirová epidemie. Třeba na Dermatovenerologickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze přišlo v době pandemie o 22 procent lidí méně než v minulých letech.

„V dobách, kdy byl lockdown, nepřišel do ordinace prakticky nikdo, natož na prevenci. Naše statistika ukazuje, že pacienti přicházejí v současnosti s trošku pokročilejšími nádory,“ říká přednosta kliniky Petr Arenberger. Pokud lékaři melanom objeví včas, je šance na vyléčení téměř stoprocentní. Melanom zpravidla vypadá jako tmavá, měnící se skvrna. Ta často může být vystouplá, může krvácet i svědit. Podle Petra Arenbergera jsou nejohroženější hlavně lidé se světlým fototypem.

Znaménka si můžete nechat zdarma zkontrolovat při tradiční akci Stan proti melanomu. Dnes a zítra bude na Václavském náměstí v Praze, 23. května bude také v Brně a o den později v Ostravě.

autor: Andrea Kubová
Spustit audio