Na tramvajovou smyčku za jídlem, pitím i posezením. Točna Dlabačov se proměnila, vzniklo tu bistro

22. srpen 2022 09:12

Dříve tudy proudily davy cvičenců i návštěvníků sokolských sletů a spartakiád, dnes už se tramvajová točna s přilehlou železobetonovou lávkou na pražském Dlabačově téměř nevyužívá. Po letech chátrání teď ale znovu ožívá, každý víkend se totiž na nástupištích otevírá nové bistro.

Koleje porostlé trávou, černé stolky a židle na nástupištích a jako jasná dominanta červeně natřená lávka se schodištěm ke každému nástupnímu ostrůvku. Tak vypadá obratiště Dlabačov, ještě nedávno se ale na lávku nesmělo a dokonce jí hrozila demolice. Teď posloužila jako spojnice s okolím a také k sezení.

„Jsou tady speciální dřevěné sedačky i stolečky, které si člověk může vzít a rozmístit,“ popisuje autor proměny Točny Dlabačov Ondřej Kužílek. Na prostřední koleji smyčky stojí vyřazená tramvaj T3, která slouží jako zázemí.

Z dlabačovské točny se stalo místo, kde se mohou lidé setkávat

„Počítalo se s tím, že to tady má nějaké specifické prostory a parametry, které chceme respektovat. Aby to místo umožňovalo určitou flexibilitu lidem, kteří tady žijí v okolí nebo se tu budou pohybovat,“ dodává.

Navracet do zašlých míst život

Původně zašlá místa, která by mohla sloužit lidem, právě takové prostory se v metropoli pokouší hledat organizace Kreativní Praha. Pomohla také s proměnou smyčky Dlabačov. „Není nutné vždycky na ty velké, finančně náročné stavební proměny čekat 10, 15 let,“ vysvětluje Kristýna Kočová z Kreativní Prahy.

„Myslím si, že ta dočasnost je takový koncept třeba pro studenty z nedalekých Kolejí Strahov. Tohle bude, těch pět let co studují na VŠ, vlastně to, jak si to pamatují,“ pokračuje.

Proč tato dopravní stavba ztratila v trvalém provozu smysl? Poslechněte si celou reportáž Vojtěcha Tomáška.

Tramvajová lávka na Dlabačově teď slouží jako posezení
autoři: Vojtěch Tomášek ,
Spustit audio

Související