Na střechu Fantovy budovy hlavního nádraží v Praze se vrátila plastika zlatých křídel

7. duben 2021

Sousoší okřídleného kola na věži Fantovy budovy na hlavním nádraží v Praze je opět kompletní. Železničáři tam dnes po téměř roční rekonstrukci vrátili plastiku zlatých křídel. Ta se původně měla opravovat přímo na věži, průzkumy ale ukázaly, že je ve velmi špatném stavu a křídla se proto musela ze střechy budovy sundat. Pozlacená zhruba pěti tisíci plátky čtyřiadvaceti karátového zlata teď ale opět zdobí pražské hlavní nádraží.

„Křídla jsou zhruba z 19. století, vznikla samozřejmě při vzniku budovy hlavního nádraží a symbolizují vlastně znak okřídleného kola, což je znak Českých drah," vysvětluje restaurátor David Ritschel. Křídla jsou vyrobená z mědi a každé z nich váží asi 250 kilo. Na věž, do výšky zhruba čtyřiceti metrů, je proto musel po jednom vynést jeřáb.

„Víceméně je vyzvednul do místa kotvení, což jsou vlastně čtyři díry zahloubené v soše. Každé křídlo má dvě nohy, které se zasunou do těch otvorů, ty tam přesně zapadnou. Ty křídla se vyvážou, tak aby je mohl jeřáb pustit a následně je kameníci zalijí speciální směsí, která vlastně ukotví ten kov v kameni," dodal

Protože je na Fantově budově ještě lešení, křídla zatím lidé můžou vidět jen z dálky a vyvýšených míst jako je Vítkov nebo Hradčany. Železničáři aktuálně dokončují taky opravu fasády a střechy budovy. Ta začala v květnu 2019, říká náměstek ředitele Stavební správy západ Ondřej Göpfert. "To celé přišlo na 220 milionů korun. Předpokládáme, že někdy 6/2021 bychom měli skončit."

Rekonstruovat se bude podle jeho slov i vnitřek budovy. „Momentálně probíhá výběrové řízení na zhotovitele sálů. Je to kompletní rekonstrukce vnitřku. Budeme pracovat ve dvou etapách. V první budou rekonstruované ty sály. Celé to bude propojené eskalátory. V následující etapě uděláme ten zbytek," vysvětlil Göpfert.

Kompletně zrekonstruovaná by měla být Fantova budova v březnu 2023, teda zhruba za dva roky.

Spustit audio