Na střechách Křižíkových pavilonů budou přes léto k vidění historické motocykly. Výstava Veteran Mania odstartuje 11. června

1. červen 2021

Na holešovickém Výstavišti v Praze 7 se uskuteční první oficiální výstava historických motocyklů Veteran Mania. Zájemcům nabídne k prohlédnutí 100 exponátů ze soukromé sbírky, které budou vystaveny na střechách Křižíkových pavilonů od 11. června do 5. září.

Většina exponátů pochází ze sbírky soukromého sběratele Radka Uhlíře, který je spoluorganizátorerm výstavy. Exponáty jsou zařazené do třech kategorií – předválečné motocykly, poválečné motocykly starší 50 let a motocykly s příběhem. Návštěvníkům nabídne pohled především na modely značek ČZ, Jawa, Praga, Laurin & Klement, BMW, DKW či Zündapp.

„Musím říct, že jsem docela dlouho přemýšlel, co se sbírkou dál. Sám jsem si ji užil, bavila mě jak samotná sběratelská činnost a vyhledávání a shánění modelů, tak i pocit, že konečně mám kousek, který jsem například 5 let hledal. Po čase jsem se ale dostal do fáze, kdy jsem přemýšlel, co se sbírkou dál. Plány na muzeum, které pro mě bylo číslo 1, se ukázaly jako nereálné,“ prozrazuje Radek Uhlíř, sběratel a majitel veteránů a spoluorganizátor akce.

V plánu je také doprovodný program. „Pokud opatření a vývoj situace dovolí, rádi bychom připravili i speciální komentované prohlídky, noční prohlídky a řadu dalšího,“ doplňuje spoluorganizátor akce Michal Šesták. Výstava vyvrcholí 5. září v rámci Prague Harley Days a Burgerfestu.

autor: ech | zdroj: Veteran Mania
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.