Na sídlišti v Krči mají „přírodní sekačky“. O trávu se starají ovce a kozy

19. červenec 2018

Místo sekaček má krčské sídliště kozí a ovčí stádo. Zvířata pomáhají u panelových domů v Kukučínově ulici spásat trávu a náletové dřeviny. Kromě toho je to i skvělá podívaná pro místní, kteří je chodí krmit.

Osm zvířat se pase v modrých ohradách naproti Thomayerovy nemocnice. „Já sem chodím denně, bavím se tím,“ přiznává starší dáma, která vytahuje jednu mrkev za druhou a podává je kozám a ovcím. Podle Davida Záruby z životního prostředí Prahy 4 se má stádo díky vstřícným obyvatelům, kteří jim často nosí něco dobrého na zub, velmi dobře. Další výhodou je i to, že pronájem stád radnici ušetří peníze. Vyjde až čtyřikrát levněji oproti sekačce. „Pozemky, kde ovce jsou, je vegetace vzrostlá, jsou tu náletové dřeviny, které kdybychom měli odstraňovat nebo je nějakým způsobem ošetřovat, tak by nás stáli poměrně dost finančních prostředků. A stádo si s tím poradí naprosto bez problému,“ říká David Záruba.

Kozy budou trávu spásat až do podzimu.

Pohled na zvířata dělá radost především rodinám. „Děti moc neznají tato hospodářská zvířata, a když jsou v takovém sídlišti, tak aspoň vidí, jak kozy vyrůstají nebo co jedí,“ uvádí radní pro životní prostředí Ondřej Růžička. Kozy a ovce budou mít domov na krčském sídlišti až do podzimu. Potom, co všechny trávy a křoviny zlikvidují, plánuje Praha 4 z jejich ohrady vybudovat komunitní zahradu.

Lidé krmí zvířata přes modrou ohradu.
autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio