Na pražských hřbitovech v nejbližších dnech výrazně posílí bezpečnostní opatření

28. říjen 2016

Dušičky patří mezi svátky, které se u nás ctí nejvíce, a pražské hřbitovy navštíví o nadcházejícím předdušičkovém víkendu desetitisíce lidí. Správa hřbitovů výrazně posílí vlastní ostrahu a zároveň budou v pohotovosti i zesílené policejní hlídky. Podle ředitele Správy pražských hřbitovů Martina Červeného budou nejsilnější bezpečnostní opatření na Olšanských hřbitovech.

Opatření na hřbitovech a v jejich okolí budou stejná jako v minulých letech, říká Martin Červený: „Městská i státní policie posiluje dohled na všech hřbitovech i před hřbitovy, kde dochází často k dopravním kolizím. Hlídají se zejména neukáznění návštěvníci, kteří se snaží zaparkovat tam, kde nemají, lidé také často nechávají v autě doklady a peněženky. Na hřbitovech se pak kradou odložené věci. Ten, kdo pečuje o hrob, si nechá odložené věci na lavičce a jde třeba pro vodu nebo s odpadky.“

Rozšíření hřbitova v Hostivaři

Po více než sto letech vznikne v Praze nové pohřebiště. Rozšíří se hostivařský hřbitov, jehož kapacita už nestačí. Správa pražských hřbitovů vybrala vítězný návrh architektonické soutěže a na jaře se začne stavět. Podle Martina Červeného bylo nejdůležitější citlivé propojení starého hřbitova s novou částí.

„Nosným prvkem návrhu, který jsme vybrali, je intimita, která na malém prostoru vzniká. Bude obezděn vysokou zdí, vznikne takový dvůr, kde bude meditativní atmosféra. Pohřbívat se tam budou pouze zpopelněné ostatky. Uprostřed bude vsypová louka, kterou na jiných hřbitovech nemáme,“ vysvětluje Martin Červený. Pokud se na jaře začne stavět, mohla by nová část hostivařského hřbitova začít fungovat na podzim 2017.

Spustit audio