Na pražském Vítkově zpřístupní výstavu o předrevolučních volbách

15. červen 2011

V Národním památníku na pražském Vítkově zpřístupní výstavu o předrevolučních volbách. Výstava se otevírá veřejnosti právě dnes, ve středu 15. června. Původně se měla věnovat výročí prvních poválečných voleb, u kterých se vedou polemiky, zda byly posledními svobodnými volbami před rokem 89. Nakonec se ale výstava velmi zajímavě věnuje volbám od prvopočátku až po revoluci.

„Výstava je velmi netradiční v rámci národního muzea. Lidé si projdou ulicí polepů. Snažíme se atmosféru navodit aspoň tímto způsobem. Spíš hrajeme na vědomosti, trošku na emoce,“ potvrdil historik Národního muzea a spoluautor výstavy Tomáš Bursík.

Kromě toho na mnoha projekčních plochách a panelech návštěvníci uvidí a uslyší historické záznamy projevů nebo výroky pamětníků a dnes už bývalých politiků. Na pořízení materiálů se podílel Ústav pro studium totalitních režimů nebo Česká televize a Český rozhlas.

Výstava je do velké míry interaktivní. Zaujme zejména různorodostí pohledů na volby - dá se říct, že ji autoři vytvořili z pohledu řadového i jednoho konkrétního voliče, z pohledu politické strany, státu a médií. A zároveň pokládá otázky typu - má smysl chodit k volbám? „Samozřejmě nezastíráme to, že některé věci jsou s velkým otazníkem,“ říká historik Tomáš Bursík.

Výstava je určená samozřejmě všem bez rozdílu věku. Ale autoři neskrývají, že chtějí oslovit hlavně mladší lidi - středoškoláky, studenty - a přimět je zamyslet se nad přínosem voleb.

„Vážit si svobody volby, vážit si toho, že je možnost, zda vůbec chci jít k volbám. Vybrat si z množství jmen nebo politických stran a na základě toho učinit vlastní rozhodnutí o tom, komu chci svěřit určité pravomoci, aby mě zastupoval v parlamentu,“ uzavřel náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Kalous.

autor: nib
Spustit audio