Na Pražském hradě se ruší plošné bezpečnostní kontroly u vstupu, otevřou se zahrady a část Jeleního příkopu

30. březen 2021

Pražský hrad v úterý oznámil zrušení plošných vstupních bezpečnostních kontrol. Policisté budou návštěvníky kontrolovat namátkově. Nově také veřejnosti zpřístupní hradní zahrady a část Jeleního příkopu.

„Kancelář prezidenta republiky tímto krokem přispívá k rozšíření oblastí, které mohou v době lockdownu sloužit jako místo pro relaxaci, odpočinek, modlitbu či procházku v přírodě s unikátní flórou,“ uvedl kancléř Vratislav Mynář ve zprávě na webu Pražského hradu.

Veřejnosti se od pátku 2. dubna, tedy na velikonoční Velký pátek, otevřou od 10.00 do 17.00 Královská zahrada, Jižní zahrady Pražského hradu po Plečnikovu vyhlídku a Horní Jelení příkop. Přístupný veřejnosti bude také park zámku v Lánech na Kladensku, který se nachází ve Středočeském kraji.

Pražský hrad, jižní zahrady

Pokud se lidé budou chtít přijít podívat, budou muset dodržovat protiepidemická opatření, například nošení respirátorů nebo dodržení nejméně dvoumetrového odstupu.

Kontroly u vstupů

Ruší se také dlouho kritizované plošné kontroly u vstupů do Pražského hradu, nově budou pouze namátkové. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka to bude platit i poté, co se veřejnosti otevřou kvůli pandemii uzavřená nádvoří a hradní objekty.

„Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace a v souvislosti s posilováním kamerového systému a dalších prvků ochrany se na Pražském hradě ruší plošné bezpečnostní kontroly při vstupech do areálu,“ uvedl na webu Hrad. Kontroly u vstupů byly zavedeny v létě 2016. Podle kritiků byla opatření zbytečná. Hrad je hájil potřebou zajistit bezpečí turistů.

Nádvoří zůstávají uzavřena

Nádvoří Pražského hradu ale zatím zůstávají pro veřejnost uzavřena. „Dokud platná opatření vlády a ministerstva zdravotnictví související s epidemiologickou situací se nezmění, nádvoří Pražského hradu tedy prozatím musí zůstat uzavřena,“ uvedl v úterý na webu Pražský hrad.

Areál Hradu se během Velikonoc otevře pouze věřícím, kteří se vydají na bohoslužby. Lidé budou moci do areálu Hradu vstupovat branou z Hradčanského náměstí na čtvrtém nádvoří 30 minut před začátkem bohoslužby.

zdroj: iRozhlas
Spustit audio