Na Pražském hradě došlo k návratu bezpečnostních kontrol návštěvníků

6. květen 2021

Návštěvníci, kteří chtějí vstoupit do areálu Pražského hradu, musí znovu projít bezpečnostní kontrolou. Ty na Hradě trvaly od léta 2016 do letošních Velikonoc, kdy byly zrušeny. Zpřísnění opatření platí od středy. Informaci přinesl Radiožurnál.

„K tomuto systému plošných kontrol bylo přistoupeno na základě doporučení bezpečnostních expertů. Reflektuje to bezpečnostní situaci v rámci celé Evropy, potažmo na celém světě,“ uvedl pro Radiožurnál mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Čtěte také

Prezidentská kancelář odkázala na vyjádření policejního prezidia. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka o kontrolách kancelář nerozhoduje ani je neupravuje.

Kontroly u vstupů byly zavedeny v létě 2016. Především zpočátku se před Hradem tvořily dlouhé fronty. Lidé museli projít bezpečnostními rámy a policisté jim kontrolovali i zavazadla.

Podle kritiků byla opatření zbytečná. Hrad je hájil potřebou zajistit bezpečí turistů.

Koncem března pak Hrad oznámil, že se kontroly ruší a mají být pouze namátkové. Ovčáček tehdy mluvil o posilování kamerového systému a dalších prvků ochrany na Pražském hradě. Areál byl ale tehdy v souvislosti s protipandemickými opatřeními již od poloviny loňského října uzavřený. Kontroly nicméně měly zůstat podle prezidentova mluvčího zrušené i poté, co se Hrad znovu otevře veřejnosti. 

Od pondělí pak mohli lidé Pražský hrad opět navštívit. Ještě ten den Kancelář prezidenta republiky uvedla, že policisté by neměli již návštěvníky kontrolovat plošně, ale jen namátkově. A podle agentury ČTK tomu tak skutečně bylo.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio