Na pozorování Perseid bude nejlepší noc z 12. na 13. srpna, kdy dosáhnou maxima. Podmínky pro jejich sledování jsou letos skvělé

5. srpen 2021

V těchto dnech stoupá aktivita oblíbeného meteorického roje Perseidy. Letos pro jejich vyhlížení nastanou skvělé podmínky, nebude totiž rušit Měsíc, uvedl v tiskové zprávě astronom Petr Horálek.

Perseidy jsou aktivní od 17. července do 24. srpna. Jejich maximum nastane v noci ze čtvrtka 12. na pátek 13. srpna. 

„Frekvence meteorů pozvolna stoupá a v průběhu noci maxima uvidíme na bezměsíčné obloze mimo města zejména mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní až 80 meteorů za hodinu,“ sdělil Horálek. Až dvacítka z nich pak podle něj může být opravdu jasná.

„Podmínky jsou letos ideální, na obloze bude Měsíc ve fázi úzkého srpku, který v noci maxima zapadá ještě zvečera a nebude rušit svým svitem. Bude tedy možné spatřit i nejslabší meteory. Na jejich pozorování je ale třeba být desítky až stovky kilometrů daleko od velkých měst,“ upozornil astronom.

Po dosažení maxima frekvence výrazně klesá

Právě v druhé polovině noci souhvězdí Perseus, odkud meteory zdánlivě vylétají, vystoupá takřka k nadhlavníku. Většina meteorů tudíž zazáří nad obzorem. Perseidy jsou sice aktivní až do 24. srpna, Horálek však upozornil, že po noci maxima jejich frekvence výrazně klesá. Nejlepší je tedy udělat si čas právě ze čtvrtka na pátek.

I letos se, v noci maxima, koná společné komentované pozorování Perseid v areálu hvězdárny ve středočeském Ondřejově. Astronomický ústav Akademie věd ČR ho pořádá na tamní „radarové“ louce. Pozorování oblohy je ve čtvrtek 12. srpna, mezi 21:00 až 23:00, také ve Štefánikově hvězdárně na pražském Petříně.

První zmínky o tomto meteorickém roji pocházejí ze 3. století. Lidé si jich tehdy všimli krátce po umučení svatého Vavřince. Někdy se jim proto přezdívá Slzy svatého Vavřince.

zdroj: ČTK
Spustit audio