Na počátku Fotograf Gallery stál stejnojmenný časopis

Fotograf Gallery exteriér

Fotograf Gallery vznikla pod názvem Fotograf studio v roce 2009 jako druhá platforma občanského sdružení Fotograf.  V době vzniku ji zakladatelé dramaturgicky propojovali s obsahem aktuálních čísel stejnojmenného časopisu.

„Po existenci asi sedmi let časopisu jsme se rozhodli, že nám chybí galerie, která by přinášela kombinaci fotografie se současným uměním a s nějakými přesahy od klasické fotografie dál do současnosti,“ vysvětluje záměr galerie šéfredaktorka časopisu Fotograf Markéta Kinterová.

Fotograf Gallery interier

Ještě do 8. června Fotograf Gallery vystavuje práce mladého vídeňského fotografa Bastiana Schwinda s názvem Poté, co jsi rozbil okno a ve čtvrtek 27. 6. připravuje vernisáž fotografií jedné z nejvlivnějších umělkyň v tomto oboru, Markéty Othové.

Fotograf Festival

S galerií je také spojený Fotograf Festival, podle organizátorů jediný tematicky a kurátorsky koncipovaný fotografický festival v České republice. Jeho cílem je širší začlenění fotografie do současného umění a do povědomí široké veřejnosti. Ten příští se bude konat letos na podzim. Jeho podtitul Archeologie euforie odkazuje na výročí 30 let demokracie v České republice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.