Na ostrově Štvanice se otevře provizorní plovárna s barem a pláží

11. srpen 2020

Na pražském ostrově Štvanice se ve čtvrtek otevře provizorní plovárna. Se záměrem v úterý souhlasilo vedení radnice Prahy 7. Bude zde provizorní pláž a bar, řekl místostarosta Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě). Zda plovárna na ostrově bude natrvalo, není jasné, jedná se totiž o záplavovou oblast. Na ostrově v minulosti plovárna bývala.

Nynější provizorní plovárnu bude provozovat společnost Baden Baden. Štvanice se rozkládá na hranici Prahy 7, 8 a 1.

„Městská část takovéto aktivity podporuje, historicky tam byla, obnovení tradice podporujeme, navíc lidé dnes čím dál častěji vyhledávají přírodní koupaliště,“ řekl Mareš.

Plovárna bude sloužit k odpočinku a k relaxaci veřejnosti. Na břeh řeky bude nasypán říční písek a bude vytvořena pláž. Na travnaté ploše budou rozmístěna lehátka a k dispozici bude bar.

Jak dál?

Finančně ani organizačně se na projektu městská část podílet v tuto chvíli nebude. Podle místostarosty však není vyloučeno, že v budoucnu se zřízením stálé pláže radnice pomůže.

Plovárna by mohla být v budoucnu rozšířena o hřiště pro plážový volejbal a nohejbal, badminton a další sporty. Na mole u vody by provozovatelé chtěli zařídili půjčovnu paddleboardů či šlapadel. V plánu jsou také venkovní sprchy a nafukovací brouzdaliště pro děti.

Pražský magistrát zadal letos na začátku roku vypracovávat studii celkového rozvoje Štvanice. Dokončena bude do roku 2022. Ostrov získal své jméno podle toho, že se na něm v 19. století konaly štvanice zvěře.

Ve 30. letech minulého století byl na ostrově postaven zimní stadion, který byl v roce 2012 kvůli špatnému stavu zbourán. Stadion byl památkově chráněn, s jeho demolicí nesouhlasili památkáři ani velká část veřejnosti.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio