Na Náchodsku se přeznačují turistické trasy, například v Babiččině údolí nebo Broumovských stěnách

28. leden 2024 07:54

Značkaři turistických tras v Královéhradeckém kraji mají v těchto týdnech plné ruce práce. A to navzdory tomu, že turistická sezóna je ještě daleko. Tentokrát měnili například značení v Babiččině údolí na Náchodsku a byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Co značkaři Klubu českých turistů v Babiččině údolí přesně dělají?
Kompletně přeznačují jednotlivé trasy. Ty jsou v Babiččině údolí vzájemně propletené, značení je pro turisty často složité a nepřehledné. Proto je cílem Klubu českých turistů značení zjednodušit. Zatím jsou směrovníky na stromech, to se ale postupně mění. Značkaři je umístí na takzvané "japonky", více než 3 metry vysoké ocelové trubky s kloboučkem nahoře.

Ty je ale nutné nejprve zabetonovat do země. A právě to se v těchto týdnech v okolí Ratibořického zámku děje.

Je Babiččino údolí v Ratibořicích jediným místem v Královéhradeckém kraji, kde se aktuálně značení turistických tras mění?

Čtěte také

Rozhodně ne. Přibylo například nové turistické značení na samotě Boušín nedaleko obce Slatina nad Úpou. Konkrétně pozinkovaný směrovník. A zásadně se mění třeba i značení v Broumovských stěnách, tedy v dalším místě na Náchodsku.

Na podzim tam značkaři zabetonovali traverzy. Složité to bylo například v tom, že během příprav děr naráželi na skálu. Náročnější to bylo i proto, že na řadu míst v Broumovských stěnách nelze zajet autem. Věci je tak nutné přenášet v těžkém terénu. Stále se tam pracuje a přitom, připomínám, všechno značkaři dělají ve svém volném čase.

Zatím jsme mluvili především o obnově směrovníků turistických tras. Obnovují značkaři také turistické značky namalované na stromech?
Určitě, ovšem ne všechny. Většinou je to tak, že značkaři dopředu vytipují trasy, kde je značení už staré několik let. Cesty projdou a malby značek obnoví.

Čtěte také

Někde samozřejmě vzniknou i nové značky, třeba když je zapotřebí označit cestu k nově postavené rozhledně.

Část značení je také nutné namalovat jinam, například když ty původní zastíní keř nebo bylo nutné stromy s typickými barevnými turistickými značkami nutné pokácet. To se může stát kvůli napadení stromu kůrovcem.

Rozměry značek jsou přitom jasně dané, běžně se tak i stává, že značka spolu se stromem takzvaně vyroste. Nesplňovala by tak ta správná kritéria. Tedy i v takových případech je zapotřebí namalovat značku jinou. Té práce mají členové Klubu českých turistů opravdu hodně.

Spustit audio

Související