Na Malostranském náměstí vznikne něco jako oáza, říká náměstek pro oblast územního rozvoje

Jak je na tom unikátní projekt terminálu, který má vzniknout na Smíchovském nádraží? A jak se v budoucnu změní Malostranské náměstí? Na to odpovídal náměstek pražského primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček za TOP 09.

Na Smíchově vznikne nový terminál. Má to být první moderní nádraží v Praze. „Je to součástí přestavby celého toho území, které sahá od Ženských domovů až po nádraží Smíchov,“ upřesňuje Petr Hlaváček. „Terminál propojí železnici, metro, autobusový teminál, park and rive a umožní přestupy v takovém velkém dopravním uzlu. Mělo by to mít za úkol zadržet dopravu z regionů tím P+R.“

Studie na projekt byla schválena v dubnu, nyní se hledá projektant dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. „Tu první část bychom rádi začali stavět v roce 2021. Autobusy by tam mohly začít jezdit v roce 2025,“ doufá náměstek. Celý projekt má hodnotu přibližně dvou miliard korun.

Změní se i Malostranská

Změnou projde brzy také Malostranské náměstí. „Byla představa, že tam vznikne nějaká taková kulturní oáza. Ten projekt je zpracovaný, má stavební povolení, město hledá dodavatele. Uvažujeme o tom, že bychom tam rozšířili množství stromů, protože úplně nejvíc se ten prostor používá jako taková oáza, kde se místní obyvatelé stýkají i s turisty a užívají si relaxaci v historickém prostředí,“ říká náměstek a dodává, že stavba by mohla začít v roce 2021. 

Zajímá vás, co v nejbližší době čeká hotel International? Pusťte si celý díl na novém audioportále mujRohlas nebo ve videozáznamu.

autoři: Štěpánka Duchková , jp