Na lyže do Chuchle. Dostihové závodiště v zimě slouží běžkařům

3. únor 2017

Závodiště ve Velké Chuchli se znovu na několik měsíců proměnilo v areál běžeckého lyžování. Koně mají dovolenou a v bílých stopách se čile prohání běžkaři. Pro všechny platí, že v Chuchli si mohou užít zimních radovánek, aniž by museli vyjet do hor.

Teploty klesají často i pod -10 stupňů a to běžecké trati v Chuchli vyhovuje. 700 metrů dlouhá trať s prostorem pro bruslení i klasické lyžování je svojí délkou vhodná především pro děti. Základní školy v Praze mají proto možnost objednat své žáky na lyžařský výcvik.

Akce s názvem „Hurá na lyže“ má úspěch. Žáci si užijí prodloužený tělocvik venku a pro samotné školy představuje tento projekt ještě jednu výhodu.

„Plno základních škol si ani nemůže dovolit odjet na lyžařské výcviky, které mají v osnovách, a nahrazují to tady. Je to jednodušší a určitě levnější, protože školy to nestojí vůbec nic,“ říká organizátor Skiparku v Chuchli Martin Dvořák.

Výhodou pro začátečníky je i rovinatá trať. Děti tak nemusí šlapat příliš do kopce a zároveň jim nehrozí pády ve vyšších rychlostech. Pro jejich výcvik jsou jim dispozici profesionální instruktoři.

„Jsou základní pravidla, která se týkají pohybu na čemkoli, co nejsou nohy, ať už jsou to brusle nebo lyže: Nezaklánět se, držet těžiště tam, kde má být a pak postupnými krůčky přecházíme k plynulejšímu lyžování. Hodně praktikujeme jízdu bez holí,“ říká instruktor lyžování Pavel Mráz.

Chuchle je také ideálním místem pro lyžaře vyššího věku, pro které by jinak touha po běhu na lyžích znamenala náročnou cestu do horských středisek.

„80letá babička byla schopná třikrát týdně přijet, půjčila si lyže, dvě hodinky jezdila a pak jela zpátky. Jelikož měla cestu i výpůjčku lyží zadarmo, byl to pro ni beznákladový výlet. Jezdila jsem celou sezonu,“ vzpomíná člen organizátorského týmu Petr Smola na návštěvnici z Nymburka.

Vzhledem k letošním zimním podmínkám to vypadá, že si Pražané budou moci užívat běh na lyžích minimálně do března.

autoři: VM , dpr
Spustit audio