Na koronavirus se pravidelně testují i vězni. V případě zájmu se můžou nechat naočkovat

31. leden 2022

S novým týdnem přichází další vlna testování na koronavirus. Povinnost se týká také vězněných i vazebně stíhaných lidí. Testovat se musí dvakrát týdně, stejně jako zaměstnanci. Testování ve Vazební věznici Praha Ruzyně dnes ráno sledovala reportérka Karolína Burdová.

Čtěte také

Testují se jen pracovně zařazení vězni. I z toho důvodu probíhá ve věznici testování velmi brzo ráno, začíná v pět a končí zhruba v půl osmé. Ostatní se testovat nemusí, pokud nevykazují příznaky onemocnění. Zaměstnaní vězni se tu testují samotesty a výsledky vyhodnocuje odborný personál. Ten pak v případě negativního výsledku testu odešle vězně na jeho pracoviště.

Karanténa a izolace ve věznici

Součástí Vazební věznicě v Ruzyni jsou také dva objekty určené pro výkon trestu odsouzených žen – objekty v Řepích a ve Velkých Přílepech. Dohromady m ají 674 vězňů, odsouzených v Ruzyni je 345, z toho každý týden testují 144 osob. Když je některý z nich pozitivně testovaný, jde automaticky do izolace.

„Když máme pozitivního vězně, tak je umístěn do izolační cely na pět dní. A do karantény umísťujeme vězněné, kteří s ním byli v kontaktu, samozřejmě je také podrobíme testování,“ objasňuje zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu Ján Szabó. V tuto chvíli jsou zde tři pozitivně testovaní. Jsou na vyhrazeném oddíle, který slouží ke karanténě a izolaci, kde nepřicházejí do styku s dalšími vězněnými osobami. Zaměstnanci k nim přistupují pouze v ochranných pomůckách, kontakt s nimi tedy omezují na minimum.

Vězněné nebo vazebně stíhané osoby mají možnost se nechat naočkovat, věznice zjišťuje zájem, aktuálně tu je z celého počtu asi 86 % naočkovaných. V praxi to funguje tak, že vězně, který má zájem o očkování, vezmou zaměstnanci vězení na prohlídku na zdravotní středisko a zařadí do seznamu čekatelů. Do týdne, maximálně do 14 dní by pak měl být naočkovaný. Věznice o tom vede evidenci, uvádí to ve zdravotním záznamu, který se pak v případě přemístění vězně do jiného zařízení převáží spolu s ním.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio