Na Karlštejně začala rekonstrukce za 150 milionů korun. Vzniknou nové expozice i víceúčelový sál

5. březen 2020 15:00

Na Karlštejně byla slavnostně zahájena dlouho očekávaná a opakovaně odkládaná rekonstrukce za zhruba 150 milionů korun. Opravy zahájili zástupci Národního památkového ústavu. Hrad zůstane přístupný a prohlídkové okruhy zůstanou beze změn. Přesto projde hrad několika změnami.

„Vznikne nové návštěvnické centrum, které tu předtím nebylo, nové moderní toalety a namísto těch současných, které jsou nešikovně zasazeny do suterénu císařského paláce, jedné z nejcennějších částí hradu, vznikne víceúčelový sál,“ popisuje plány rekonstrukce kastelán Lukáš Kunst.

V areálu hradu vznikne například i nové drobné občerstvení a posezení s východem na nádvoří, ve sklepě purkrabství bude nově stálá prezentace stavebního vývoje, kterou si budou moci návštěvníci prohlédnout ještě před prohlídkou, a expozice věnována vinařství. „Na Karlštejně jsou vinice od dob Karla IV. K hradu tak neodmyslitelně patří,“ vysvětluje Kunst.

Nový víceúčelový sál zasazený do suterénu má sloužit především pro vzdělávací programy pro děti, přednášky i kulturní akce pro omezený počet návštěvníků.

Zahájená rekonstrukce hradu Karlštejn by měla skončit v roce 2022. 

autor: Vojtěch Šrámek | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio