Na Karlštejně bude nové návštěvnické centrum i sociální zázemí. Hotovo by mělo být do konce příštího roku

20. srpen 2021

Zatímco teď si návštěvníci Karlštejna kupují vstupenky venku u pokladny, a to i třeba v dešti, zhruba za rok a půl si je budou moct pořídit v prostorách nového návštěvnického centra. To vznikne v rámci rekonstrukce hradu, která přijde na zhruba 150 milionů korun.

„My jsme teď v suterénu císařského paláce. Byly tady záchody. Jak tady jde vidět, železobeton je fuč a je tady krásný dřevěný a trámový strop. Tím vracíme podobu za architekta Josefa Mokra v 19. století," říká kastelán Lukáš Kunst.

Kastelán hradu Karlštejn Lukáš Kunst

Kromě císařského paláce teď dělníci pracují například i na jižním parkáně, kde vzniká nové sociální zázemí pro návštěvníky. "Ono to může působit nízkým dojmem. Ale je to poměrně důležité zázemí, se kterým jsme na Karlštejně dlouho bojovali, protože jsme měli poměrně v dezolátním stavu kanalizaci už za ta léta,“ dodává kastelán.

V rámci rekonstrukce vznikne i nové návštěvnické centrum. „Tady je ta stavba připravená k tomu, aby se mohla nahodit podlaha, zdi a je to skoro hotovo. Tady té práce nebude tolik,“ míní kastelán.

Hned ráno nádvoří hradu zaplnili první návštěvníci. Stavební práce jim nevadí, dřív nebo později by se opravy podle nich stejně musely udělat.

„Nějak to neobtěžuje, jestli to bude potom lepší a budou tady sociální zařízení, tak proč by to mělo vadit," shodují se návštěvníci hradu. 

Celková rekonstrukce hradu by měla být hotová do konce prosince příštího roku. Podle kastelána Kunsta se ale minimálně nové sociální zázemí otevře dříve.

autoři: Markéta Šulejová , Von | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.