Na hřebeny Krkonoš vyrazí skauti, budou sbírat odpadky

20. září 2014

Na hřebeny Krkonoš dnes vyrazí oddíly skautů, aby vysbírali odpadky po neukázněných návštěvnících. Na Skautskou sobotu správy národního parku se letos přihlásily oddíly z Kolína a Trutnova.

„Nachází se hodně lahví, oblečení a také použité injekční stříkačky a podobné věci, které by člověk nečekal,“ říká vedoucí trutnovských skautů Lída Rosiová.

Trutnovští jezdí sbírat odpadky na hory pravidelně, a tak mají bohaté zkušenosti. Skautskou sobotu pořádá Krkonošský národní park posledních sedm let.

„Smyslem je hlavně výchovný efekt, není potřeba, aby tam byly tisíce lidí a vysbíralo se tisíce tun. Raději s menšími skupinkami a něco v dětech zanechat,“ vysvětluje hlavní organizátor Daniel Bílek.

Sběr odpadků v Krkonoších mají tradičně v popisu práce i strážci. Podle Davida Papíka z Pece pod Sněžkou je to ale nekonečná práce:

„Cestu se snažíme vysbírat, hlavně kolem posezení, kde se lidé zdržují a svačí. Nevíme, proč si to neodnesou, když už si to sem plné přinesli.“

Na letošní Skautskou sobotu dorazí celkem 50 skautů z Kolína a z Trutnova. Věnovat se jim budou strážci z Pece pod Sněžkou, kteří s nimi projdou celkem pět tras v okolí Pomezních bud a Spáleného Mlýna.

autor: Hana Novotná
Spustit audio