Na Džbáně je vysoký výskyt sinic a zákaz koupání. Jaká je kvalita vody dalších přírodních koupališť v Praze?

27. srpen 2021

Od 19. srpna platí zákaz koupání na Džbáně, přemnožené sinice tam mohou ohrozit zdraví. Zvýšený výskyt sinic ukázaly vzorky i ve vodě z přehrady v Hostivaři a v rybníku Šeberák. Neměly by se tam koupat děti a těhotné ženy. Vyplývá to z informací na webu pražské hygienické stanice, jejíž pracovníci v metropoli dlouhodobě monitorují sedm přírodních koupališť.

Zcela v pořádku je voda na koupalištích v Divoké Šárce, v motolském rybníce a v biotopovém koupališti na Lhotce. Na druhém pražském biotopu v Radotíně hygienici v polovině srpna hlásili zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazatelů jiných než sinice.

Čtěte také

Kvalita vody v nádrži Džbán na Litovickém potoce se zhoršila na začátku srpna. Ještě v polovině července byla voda v nádrži podle zprávy hygieniků zcela čistá, ve druhém prázdninovém měsíci se však sinice přemnožily. Zdraví ohrožující bakterie jsou stejně jako v minulých letech od poloviny července i v rybníce Šeberák na okraji Kunratic. V Hostivaři se také sinice vyskytují každoročně, koupání tam letos hygienici nedoporučují od konce července.

Vody zamořené sinicemi by se měli vyvarovat zvláště alergici, děti, těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Sinice také produkují toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků nastat i trvalé poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

Pražské venkovní bazény a koupaliště mají podle vyjádření provozovatelů letos stejně jako loni problémy s nízkou návštěvností. Podíl na tom má zejména nestálé počasí a opatření spojená s pandemií covidu-19.

zdroj: ČTK
Spustit audio