Na co zajít do kina? Pražský Edison Filmhub láká každý týden na jednu premiéru

9. červen 2021

Za dodržování přísných hygienických podmínek se po dlouhých měsících lockdownu otevírají kulturní zařízení včetně kin. Programovou nabídku jednoho z nich – kina Edison Filmhub, které je v srdci Prahy, představil kreativní ředitel společnosti Film Europe Dominik Hronec.

Pražské kino Edison Filmhub v Jeruzalémské ulici na Novém Městě připravilo pro filmové fanoušky na každý týden premiéru jednoho filmu. „Za normálních okolností by to byla nanejvýš jedna premiéra za dva týdny. Ale poslední rok nám stály filmy, tak teď máme v podstatě každý týden premiéru nějakého filmu,“ říká kreativní ředitel Film Europe Dominik Hronec.

Diváci mohou v nadcházejících dnech zhlédnout například snímek Greta, Chlast, Země nomádů nebo Bratři Lumiérové. Vedle toho mohou využít i online filmů v rámci platformy Edisonline, která má v databázi zhruba 400 snímků.

Výběr filmů z festivalu v Cannes

Edison Filmhub už se nyní připravuje na podzimní sezonu, ve které představí výběr filmů z festivalu v Cannes. Tam bude patřit například snímek Kirilla Serebbrennikova s názvem Petrovova chřipka (Petrov's Flu) z domácího vězení postsovětského Ruska. „Podle všeho je to taková dost divoká jízda kreslíře komiksových knížek, který má chřipku – což možná dost vystihuje naši dobu,“ říká k filmu Hronec.

Diváci budou moci zhlédnout také film Nitram od australského režiséra Justina Kurzela. „Je to skutečný příběh o v podstatě mladém australském muži 90. let, který byl outsiderem. Měl vztah se starší ženou, která potom zemřela. A pak se rozhodl zmasakrovat své okolí, takže obrovská tragédie,“ popisuje Hronec. Výběr doplní třeba snímek o vztazích The Story of My Wife od Ildikó Enyedi.

Snímek z filmu The Story of My Wife (Ildikó Enyedi)
Snímek z filmu Nitram (Justina Kurzel)
autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.