Na českých silnicích loni zemřelo nejméně lidí v historii policejních statistik. Kvůli čemu řidiči nejvíce bourají?

8. leden 2021

Češi loni bourali na silnicích méně než v předešlých letech. Při tragických nehodách zemřelo celkem 460 lidí. To je podle výsledků nehodovosti za loňský rok nejméně v historii policejních statistik, které se evidují od roku 1961.

Protikoronavirová opatření měla na nehodovost v Česku velký vliv. „Nouzový stav významným způsobem, a to o více jak o 29 procent, snížil celkovou dopravní nehodovost. Nicméně počet usmrcených osob při dopravních nehodách poměrně k tomu poklesu dopravních nehod neklesl, klesl pouze něco málo přes devět procent,“ vysvětlil šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Při tragických nehodách nejčastěji umírali řidiči osobních nebo nákladních aut, těch bylo dohromady přes 300. Druhou nejčastější obětí byli motorkáři a pak cyklisté. Mezi nejzranitelnější účastníky provozu patří také chodci, kterých loni zemřelo celkem 81.

Dopravní policie upozorňuje, že sice na silnicích zemřelo nejméně lidí v historii policejních statistik, řidiči ale na úkor slabšího provozu víc riskovali. A často přeceňovali své řidičské dovednosti. „18,5 procenty dominuje nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu, 14,5 procenty přejetí do protisměru a více než 10 procenty nevěnování řízení,“ říká Jiří Zlý. Konkrétně šlo o telefonování za volantem. Loni policie dala za tento přestupek přes 29 tisíc pokut.

Co bude policie kontrolovat příští rok?

Jednou z priorit dopravní policie bude dodržování rychlosti a také právě už zmiňované telefonování za volantem. Má se také zvýšit dohled na silnicích, nakoupeno kvůli tomu bylo přes dvě stě vozidel a šedesát výjezdových vozidel pro dopravní nehody.

autoři: Luděk Hubáček , jp
Spustit audio