Mzda manžela nebo manželky dlužníka by měla být pro exekutory v budoucnu nedotknutelná

24. leden 2014

Někteří poslanci navrhují upravit exekuce týkající se manželů. Nelíbí se jim, když se při vymáhání dluhu může sahat i na bankovní účet a mzdu manžela nebo manželky dlužníka. Tohle ustanovení občanského soudního řádu platí od začátku loňského roku.

Podle předkladatelů to z manželství v podstatě vytváří neomezený ručitelský závazek. Chtějí ho proto zrušit. Exekuce majetku ve společném jmění by ale byla dál možná. Návrh podepsala skupina poslanců v čele s Helenou Langšádlovou, místopředsedkyní TOP 09.

„Není možné, aby se závazky jednoho z manželů, který se mnohdy může zachovat nezodpovědně, potom odrážely tím směrem, že bude zasahován majetek druhého z manželů. Kromě majetku, který je ve společném mění manželů. Protože to mnohé rodiny opravdu přivádí do zoufalé situace,“ vysvětluje Helena Langšádlová.

Návrh má nejdřív posoudit vláda. Zákon už podpořili poslanci napříč stranami, a tak Langšádlovou předpokládá, že bude zákon brzy schválen.

„Pokud zákon projde, tak počítám, že účinnost bude dva měsíce po vyhlášení ve sbírce zákonů. Předpokládám, že by to mohlo být do letošního léta,“ dodává místopředsedkyně TOP 09.

autoři: mak , raf
Spustit audio