Myjete si ruce po návštěvě toalety? Překvapí vás, kolik lidí to nedělá

8. březen 2020

Snad každý z nás jako dítě od rodičů slyšel, že si má mýt ruce. Víme ale, jak a kdy? Přestože mytí rukou není žádná věda, určitá pravidla se vyplatí dodržet. Vyhneme se tak žloutence i jiným nemocem. A rozhodně není třeba používat antibakteriální mýdlo. V čem všem děláme chybu?

Naprostá většina lidí ví, že by si měla umýt ruce před jídlem a po použití toalety. Nicméně podle Světové zdravotnické organizace si asi 7% žen a 15% mužů po použití toalety ruce neumyje. Když už muži k mytí rukou přistoupí, polovina z nich nepoužije mýdlo. Ještě méně lidí dodržuje další doporučení lékařů, podle kterých bychom si měli umýt ruce také po použití hromadné dopravy, přebalení dítěte, smrkání nebo kýchání, po kontaktu se zvířetem, před ošetřením rány a po něm, stejně tak i po vynesení odpadků. A samozřejmostí by mělo být také mytí rukou v kuchyni v průběhu přípravy jídla.

Klávesnice „trumfla“ záchodové prkénko
Lidé si nejčastěji jako možný zdroj nákazy vybaví toaletu, přesněji záchodové prkénko. Z provedených testů ale vyplývá, že počítačová myš je 3x více kontaminovaná bakteriemi než toaletní prkénko a počítačová klávesnice dokonce 5x více! Fekálními bakteriemi je podle průzkumů kontaminován zhruba každý šestý mobilní telefon, každá desátá kreditní karta a zhruba 14% bankovek a mincí.

Ušetříte si řadu problémů

Když mytí rukou provádíme správně, jde o nejjednodušší preventivní opatření proti infekčním chorobám. Přenosem rukama se podle odborníků šíří zhruba 80% všech infekčních nemocí. Jde například o hepatitidu A (infekční žloutenku), salmonelózu nebo chřipku. Mytí rukou ale brání také přenosu rotavirů nebo enterovirů. Podle lékařů si ovšem až 95% lidí myje ruce nesprávně.

Mytí rukou, Den zdraví, nemocnice Jihlava

Jak si správně ruce mýt?

Podle odborníků bychom si měli ruce umývat 15 až 20 sekund, nejlépe teplou tekoucí vodou a mýdlem. Kromě dlaní bychom neměli zapomenout na hřbety rukou, na prostory mezi prsty a na konečky prstů. Rezervoárem mikrobů na rukou mohou být prostory pod prsteny, náramky nebo hodinkami. Po umytí bychom ruce měli řádně osušit. Pro situace, kdy nemáte po ruce vodu a mýdlo, se vyplatí pořídit si v drogerii nebo v lékárně malé balení dezinfekčního roztoku či gelu. Jsou obvykle vyráběny na bázi alkoholu, a proto ruce samy oschnou během několika vteřin po rozetření přípravku.

Triclosan je syntetická chlorovaná látka používaná jako antibakteriální a konzervační činidlo ve výrobcích osobní hygieny. Do organismu se vstřebává kůží nebo sliznicí a dále se krví může dostat do kterékoli části těla. Struktura triclosanu se podobá hormonům štítné žlázy a látka proto může i v nízkých koncentracích narušovat metabolismus. S odpadními vodami se triclosan dostává do řek, rybníků, jezer a moří. Jako perzistentní látka přetrvává dlouho v životním prostředí a hromadí se v tělech ryb nebo jiných vodních organismů.
Řada firem proto vyloučila triclosan z používání ve svých výrobcích. V Evropské unii je legální jeho používání v mýdlech a další kosmetice, která je oplachována. V USA bude od podzimu 2017 platit zákaz používání triclosanu a několika podobných antimikrobiálních látek v mýdlech.

Antibakteriální mýdla - vyhozené peníze?

Na různých internetových fórech se vedou vášnivé diskuse o účinnosti a případně (ne)bezpečnosti tzv. antibakteriálních mýdel. Několik odborných studií ukázalo, že antibakteriální mýdla nejsou pro hygienu rukou o nic užitečnější než mýdla obyčejná. Zajímavé výsledky ukázala např. korejská studie z roku 2015, která studovala vliv antibakteriální látky v mýdlech (triclosanu) na vzorky různých bakteriálních kmenů.

Ukázalo se, že statisticky významný účinek triclosanu na kultury bakterií se projevil až po 9 hodinách jeho působeni. Během doporučených 20 vteřin pro mytí rukou se tedy jeho účinek projevit nemůže. Německá spotřebitelské organizace Stiftung Warentest dokonce spotřebitele před antibakteriálními mýdly varuje, neboť neposkytují spotřebitelům téměř žádné benefity a naopak mohou obsahovat rizikové antimikrobiální látky.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Ruce si umývejte 15 až 20 sekund pod tekoucí vodou a s pomocí mýdla.
  • Návod, jak si správně mít ruce, naleznete na stránkách Světové zdravotnické organizace – ke stažení v PDF
  • Nezapomeňte na mytí rukou nejen po použití toalety anebo před jídlem, ale také po cestě hromadnou dopravou, po vynesení odpadků nebo pokud si pohladíte kočku, psa či jiné zvíře.
  • Na cesty se můžete pořídit dezinfekční gel nebo roztok.
  • Vyhněte se antibakteriálním mýdlům.
autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související