Muzeum romské kultury získalo cenu za nejlepší muzejní publikaci roku 2018

20. květen 2019

Cenu Gloria musealis za nejlepší muzejní publikaci dostalo Muzeum romské kultury. Oceněna byla kniha Amendar: Pohled do světa romských osobností autorek Jany Horváthové a Alice Sigmund Herákové.

„Amendar znamená od nás, od nás pro vás, je to vzkaz od nás Romů, že jsme tu s vámi a chceme se na životě této krásné země podílet,“ uvedla při převzetí ceny Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury v Brně. Následně poděkovala celému týmu spolupracovníků: Alici Sigmund Herákové, Janě Šustové, Ivetě Demeterové, Renatě Berkyové, Martinovi Hrdinovi a Jiřině Šiklové. „A taky moc děkuji všem statečným Romům, kteří se nebáli do knihy vstoupit, a tím vydat svědectví, že jsme tady a pracujeme, budujeme tuto společnost. Věřím, že se časem přidají i ti další. Paľikerav Tumenge savorenge!“

Cena Gloria musealis se každoročně uděluje ve třech kategoriích. Muzejním počinem loňského roku se stal projekt Národního technického muzea Prezidentský vlak 2018, vypravený ke 100. výročí vzniku Československa. Soupravu unikátních vozů, které sloužily k přepravě tuzemských prezidentů a Františka Ferdinanda d'Este, táhly napříč Českou a Slovenskou republikou historické lokomotivy vyrobené v ČKD Praha po trase 4150 kilometrů. Vlak navštívilo během cesty 100.000 lidí.

Nejlepší muzejní výstavou se stala expozice Rozlomená doba 1908 - 1928, kterou uspořádalo Muzeum umění Olomouc a která dokumentovala nástup avantgardního umění na území bývalého Rakousko-Uherska.

Zvláštní cenu Českého výboru ICOM navíc dostala Národní galerie Praha za novou expozici 1918-1938: První republika.

autoři: ČTK , Barbora Němcová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.