Motorkář Podmol se znovu chystá na Rallye Dakar. Jedním z důvodů je sáhnout si na úplné dno

4. září 2021

Hostem Lenky Vahalové byla špička ve svém oboru: freestyle motokrosař Libor Podmol. V lednu 2021 si navíc poprvé vyzkoušel Rallye Dakar a hodlá v tom pokračovat. V rozhovoru se rozpovídal nejen o motorkách, Dakaru, ale také o novém filmu Cesta je cíl.

Říká o sobě, že je celoživotní motorkář. První motorku dostal v 10 letech, o tři roky později začal závodit v klasickém motokrosu a v 19 letech se přesunul k freestyle motokrosu. Letos v lednu si navíc vyzkoušel novou disciplínu – závod Rallye Dakar.

„Takový čtvrtý den jsem volal ženě domů, že kdyby mě to náhodou znovu napadlo, ať mi schová kreditky, pas a ať mě tam nikdy nepouští. Ale ten šestý, sedmý den už se mi to tam začalo víc líbit a ta druhá část Dakaru pro mě byla docela příjemná, až jsem si říkal, že mě to začíná bavit a že už to snad trochu umím, ale i poslední den jsem si zvládnul pěkně rozbít tlamu,“ vzpomíná motorkář, který se chystá závodu zúčastnit znovu. Jedním z důvodů prý je, že si tam sáhne na úplné dno. „Protože když je člověk na dně, tak ze dna vede cesta jenom vzhůru a člověku se změní myšlenkové pochody.“

Rallye Dakar – a život obecně – je podle něj také o zážitcích. A těch si z loňského Dakaru odnesl mnoho. „Já jsem tam druhý den přecucával osm litrů benzinu s takovou malou hadičkou, kdy jsem stál hodinu a půl na poušti. První den jsem měl těžký otřes mozku,…“ vypráví Podmol.

Ze sportu, ve kterém profesionálně závodí kolem 20 let, si odnesl také několik zranění. Před dvěma lety si na závodě mistrovství světa zlomil obě nohy. „Já jsem si v roce 2019 pěkně blbě zlámal hnáty, tak to mě štve ještě doteď. Na té motorce ani ne, ale spíš že neumím pořádně běhat, takže když s dětma hrajeme na babu, tak je nemůžu chytit a oni se mi smějou. Jinak pár želízek po těle mám a pár zlomenin proběhlo, já jsem to průměroval i tak, že zhruba vždycky jednou ročně něco křupne. Ale zase na druhou stranu se snažím žít zdravě.“

Proč se vydal do Indie, kde proměnil svůj přístup k životu? A o čem je jeho nový dokument Cesta je cíl? Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové s Liborem Podmolem.

autoři: Lenka Vahalová , ech

Související