Moje nejčastější kritika po jakékoliv roli byla, že jsem mile překvapil, směje se dvojnásobný držitel Ceny Thálie Tomáš Savka

24. prosinec 2023

Někdejší finalista SuperStar i dvojnásobný držitel Ceny Thálie – to všechno je Tomáš Savka. Čerstvému čtyřicátníkovi se prý daří nejlépe v jeho dosavadním životě. Hraje v divadle, zpívá s Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky i se svou kamarádkou Radkou Fišarovou. V pořadu Až na dřeň mluvil nejen o svých hudebních začátcích, ale také o rodičovství nebo o smrti.

„Thálie na mé práci nic nemění. Jako ocenění divadelní práce je to ale hezké,“ hodnotí Tomáš Savka, který je pro spoustu lidí stále spojený s účastí v soutěži Česko hledá SuperStar.

„Lidé mě buď mají rádi, nebo mě nenávidí. Když jsme se dostali do finální desítky, tak jsme se vznášeli na obláčku a mysleli si, že to tak bude napořád. Televize pak ale prostor zahltily dalšími soutěžemi a já musel hodně makat, abych mohl práci, kterou miluji, dělat dál.“

Že lidé i po 20 letech s jeho jménem stále zmiňují SuperStar ho ale neuráží. „Moje nejčastější kritika po jakékoliv roli byla, že jsem mile překvapil,“ směje se. K hudbě prý přičichnul už jako malý kluk, hlavně díky své babičce, která ho ve školce nechávala hrát na klavír místo poledního spaní.

Tomáš Savka

„Jsem hudební tvor a odmalička jsem se věnoval hudbě. Z lásky, ne proto, že bych musel. Vybral jsem si housle a začal na ně hrát. Po šesti letech se zjistilo, že neumím noty, že to jen slyším a umím napodobit a musel jsem se to doučit,“ vzpomíná na své začátky.

Láska k hudbě ho prý neopustila ani během jeho kariérních peripetií. „Mám rád pocit, když jde smích přes slzy, kdy máte v očích slzy, ale už se smějete. Já bych třeba mohl zpívat jen samé pomalé věci.“

Ze zpěváka pokrývačem

Stát na pódiu a zpívat pro lidi je podle něj nádherné. „Od covidu si toho vážím daleko víc. Je to ale pro mě čím dál tím větší stres. Jsem perfekcionista,“ prozrazuje zpěvák, který si během covidu vyzkoušel práci truhláře i pokrývače.

„První vlnu covidu jsem uvítal, protože jsem v té době byl hodně přepracovaný. Byli jsme s rodinou na chalupě. Ve druhé vlně jsem ale musel začít něco dělat, abychom přežili. Pracovat na střeše bylo něco dobrodružného. Takhle blízko přírodě jsem do té doby nebyl. Pracoval jsem za každého počasí a ještě po mě něco zbyde.“

Během covidu jsem zjistil, že dokážu svou rodinu uživit i jiným způsobem.

Velkou změnou byla pro Tomáše Savku také jeho rodina a otcovství. Díky své manželce, která měla tři syny, se najednou stal parťákem tří kluků. „Když se nám pak narodila dcera, pochopil jsem, jak to malé děcko dokáže ovládat život celé rodiny.“ Být tátou ho navíc ovlivnilo i jako herce.

Jak ho změnilo setkání se smrtí? Kam utíká před světem? Co plánuje s kolegyní Radkou Fišarovou? A má i autorské ambice? Poslechněte si celý rozhovor.

Související